Tři předpoklady úspěchu na trhu 5G

Zveřejněno 21/01/2019 by vmwareczechrepublic
Upozornění: tento článek je starší než jeden rok a nemusí obsahovat aktuální informace.

Shekar Ayyar, Executive Vice President, Strategy and Corporate Development and General Manager, Telco NFV Group

Inovace na poli 5G v příštích dvou nebo třech letech budou mít zásadní vliv na budoucnost odvětví. Poskytovatelé komunikačních služeb po celém světě mají zcela mimořádnou a jedinečnou příležitost definovat a dodat na trh příští vlnu převratných služeb a uživatelských zkušeností.

Mnohagigabitové rychlosti sítí 5G a latence v řádu jednotek milisekund umožní další rozvoj robotiky, autonomních vozidel, 3D modelování a dalších technologií.

V záplavě různých oznámení nových produktů, služeb, projektů, zařízení a aplikací se musíme se ptát, kdo na trhu 5G nakonec uspěje. Čím se za pár let odliší vítězové od poražených?

Ukazuje se, že pro úspěch na trhu 5G jsou nezbytné tři základní předpoklady. Každý poskytovatel komunikačních služeb, který by chtěl monetizovat svoji síť radikálně novým způsobem, oslovit nové zákazníky a rozšířit záběr daleko za oblast komunikačních služeb, musí uvažovat, jak uvedené předpoklady splňuje.

Předpoklad č. 1: Ovládnout se spouštěním 5G čtyři klíčové technologie

Uplynulý rok patřil inteligentní konektivitě pro nejrůznější připojená zařízení, jejichž počet má podle očekávání do roku 2025 dosáhnout 1,2 miliardy. 5G stále větší měrou hraje dvojí roli – jako stimulátor nových převratných obchodních modelů a jako nezbytná spojnice čtyř klíčových technologií:

  • Cloudu
  • Mobility
  • Umělé inteligence (AI)
  • Internetu věcí (IoT)

 

Kombinace AI a IoT s komunikačními technologiemi M2M představuje pro operátory bezprecedentní příležitost rozvinout nabídku služeb v oblastech jako smíšená realita. Jsme teprve na počátku, ale na trhu zvítězí ti, kdo budou schopni propojit tyto technologie do fungujícího celku, který změní jednak způsob práce, jednak náš běžný život.

Předpoklad č. 2: Budujte kulturu cloudových služeb a způsob myšlení upřednostňující cloud

V uplynulém desetiletí se technické inovace zaměřovaly na cloudové služby. V čele trendu stála nová generace „nativně cloudových“ poskytovatelů služeb, která si přisvojila maximum příležitostí. Nástup 5G do určité míry představuje „cloudifikaci“ telekomunikačního průmyslu, což vyžaduje nový způsob myšlení a novou kulturu.

To znamená přijmout první pravidlo cloudu, a to bezskrupulózně automatizovat vše, co lze. Znamená to také přijmout hlavní principy moderních přístupů k vývoji softwaru jako průběžné dodávání, které umožňuje týmům zhustit a zrychlit inovační cykly. Neméně důležitá je změna obchodního modelu spočívající v přechodu ze stávajících služeb na nový model, který pracuje s koncepty jako tržiště, služby SaaS, sdílení výnosů, sdílení nákladů a multitenantnost.

Řada předních světových poskytovatelů telekomunikačních služeb již zkouší zavádět tyto základní principy, na nichž stojí cloudově orientovaná kultura. Získávají tím možnost stát se v cloudovém světě „občany první kategorie“.

Předpoklad č. 3: Modernizace a virtualizace sítě

Poskytovatelé komunikačních služeb musí modernizovat své sítě, aby dokázali konkurovat ve světě, kde služby využívající technologie 5G mohou běžet vedle a nad hyper-distribuovanými cloudy.

Změnu nelze provést přes noc – jejím principem je virtualizace síťových funkcí, která umožní poskytovatelům komunikačních služeb uspokojit masivní poptávku po datově náročných službách. 5G působí jako katalyzátor různých forem konvergence – bezdrátových a pevných sítí, IT a sítě a spotřebitelských a podnikových technologií a služeb.

Poskytovatelé komunikačních služeb mají díky své jedinečné distribuované architektuře poprvé možnost takovou konvergenci uchopit a podílet se na poskytování celé řady nových aplikací jako lídři. Při této transformaci na softwarová a softwarově definovaná prostředí vyvolané potřebou flexibility a akceschopnosti bude klíčovým faktorem zajištění kvality služeb podmíněné stabilitou stávajících i nových sítí.

Jak naskočit na vlnu a stát se lídrem v 5G

V telekomunikačním a mediálním odvětví nastávají neopakovatelné časy s jedinečnými příležitostmi, kdy poskytovatelé komunikačních služeb mohou získat dosud nebývalou flexibilitu a akceschopnost.

Poskytovatelé online obsahu a dalších služeb a operátoři virtuálních mobilní sítí přináší na trh nové produkty rychlým tempem. Poskytovatelé komunikačních služeb si již nemohou dovolit 12-18měsíční cyklus uvádění nových služeb. Naskočit na vlnu a uspět v 5G vyžaduje investice a schopnost přizpůsobit se různým infrastrukturním a obchodním modelům. Právě to musí poskytovatelé služeb dokázat, aby se stali lídry v tomto novém ekonomickém prostředí.


Kategorie: Novinky a hlavní zprávy

Tagy: , , , ,

Související články

Zveřejněno 01/02/2018 by blogsadmin

Swisscom: zrychlení inovačního cyklu díky cloudu

Swisscom je největší švýcarská telekomunikační a IT společnost, která poskytuje cloudové, internetové, televizní a mobilní služby domácnostem i mezinárodním firmám. Vybudovala si pověst důvěryhodného partnera v digitálním světě. Nedávno rozšířila svoji nabídku cloudových služeb o nový produkt, platformu Enterprise Service Cloud. „Tato cloudová platforma Swisscomu pomáhá odlišit nabídku od konkurence, inovovat a nacházet nové příležitosti […]

Zveřejněno 21/02/2018 by blogsadmin

Dokonale fungující partnerství pomáhá vytvářet mimořádnou zákaznickou zkušenost

By Kirsten Cox, Vice President Marketing, EMEA, VMware Jedním z aktuálně nejvýznamnějších trendů digitální transformace je snaha o zajištění maximálního komfortu pro zákazníků i zaměstnance. Zkušenost zákazníků a interních uživatelů byla i stěžejním tématem na letošní konferenci VMworld Europe. Ukazuje se, že převratné moderní technologie – jako cloud, mobilita a nové přístupy k bezpečnosti – napomáhají takové […]

Zveřejněno 02/02/2018 by blogsadmin

Predikce CIO k transformaci IT v roce 2018

Každoroční predikce pro IT vydávám již řadu let. Loni jsem se oznámkoval průměrnou trojkou za to, jak spolehlivé byly moje předpovědi na rok 2016. Když se podívám na předpovědi na rok 2017, mám mnohem lepší pocit, protože většina trendů, které jsem očekával, se uskutečňuje. To mě povzbudilo ke zpracování výhledu na rok 2018 a dále. […]

Komentáře

Zatím žádné komentáře

Add a comment

Your email address will not be published.

This site uses cookies to improve the user experience. By using this site you agree to the privacy policy