Jak zjednodušit využití cloudu

Zveřejněno 14/11/2019 by vmwareczechrepublic
Upozornění: tento článek je starší než jeden rok a nemusí obsahovat aktuální informace.

na podporu digitální transformace podniku

Často se dnes hovoří o tom, jak dosavadní způsob fungování celých odvětví narušují nově příchozí digitální hráči, nezatížení tradičními systémy a založení na nových technologiích. Přijdou na trh, nabídnou zákazníkům nové zkušenosti a změní poměry na trhu. Pro tradiční firmy to je otázka holého přežití – buď se dostatečně rychle přizpůsobí a poplavou s proudem, nebo půjdou ke dnu.

Jednotlivé sektory se postupně aklimatizují a přizpůsobují nové situaci, kdy se vyšší očekávání zákazníků, jednoduchost a intuitivnost staly novým standardem. Jak jsou na tom transformovaní tradiční velcí hráči? Ti, kteří se dokázali posunout, mají dnes podstatně silnější pozici. Získali flexibilitu a akceschopnost na úrovni digitálních firem, ale podporovanou tradicí značky, zákaznickou základnou a zdroji zavedeného podniku, jak vysvětluje studie Towards a data-driven future, kterou zpracovala analytická společnost IDC na objednávku skandinávského poskytovatele softwaru a služeb Tieto.

Tím se stávají pány nad svým vlastním osudem – mohou ovlivňovat podobu svého odvětví a nenechat si diktovat od start-upů. Podívejme se na Maersk, SaxoBank a Telenor – zavedené hráče ve svých oborech, kteří se vnitřně transformovali a definovali si novou pozici na měnícím se trhu. SaxoBank začínala jako makléřská firma, ale dnes je známější svojí online bankovní platformou. Společnost Maersk byla jednou z prvních logistických společností, která nabídla elektronický rezervační systém, a ve svém konzervativním odvětví zavádí i další průkopnické digitální inovace v oblastech jako IoT nebo blockchain. Společnost Telenor působí na trhu již od 19. století a před nedávnem oznámila, že jako první skandinávský telekomunikační operátor nabídne služby 5G. Globální poradenská společnost Bearing Point označila Telenor za jednoho z norských lídrů v oblasti digitalizace.

Tyto firmy mají působí na trhu celkem téměř 300 let. Přesto mění svá odvětví poskytováním služeb v podobě aplikací, jaké zákazníci požadují. Jak se u nich inspirují další zavedené firmy a jaké kroky podnikají, aby se samy staly hybnou silou změn?

Problém aplikací

Žádný člověk není izolovaný jako ostrov v moři. Totéž platí i pro firmy. Přerod ze sumce na štiku vyžaduje zkušenost s obdobnými procesy. Ale jak mohou podniky, které teprve prochází digitální transformací, takové zkušenosti získat? Zde do hry vstupují poskytovatelé služeb – pohotový zdroj odborných znalostí a zkušeností.

Ti dokáží poskytnout i vyšší přidanou hodnotu. Dříve bylo možné být expertem na omezený počet vybraných technologií, protože bylo více než pravděpodobné, že to budou takové, se kterými budou zákazníci nejspokojenější. Dnes to však již neplatí. Zákazníci požadují specifická cloudová řešení uzpůsobená na míru jejich potřebám a poskytovatelé služeb jim musí být schopni vyjít vstříc.

Zcela zásadní je, aby dokázali poskytovat kompletní nabídku se zjednodušeným přístupem k řízení infrastruktury a provozu. To je důvod, proč společnost Tieto vyvinula platformu Tieto OneCloud, která slouží k řízení multicloudového prostředí, a proč také využívá VMware Cloud na AWS při budování aplikací příští generace jako Tieto Sign pro své zákazníky.

„Vše směřuje k tomu, abychom zákazníkům nabízeli konzistentní přístup k technologiím,“ vysvětluje Onni Rautanen, technologický ředitel společnosti Tieto. „Pomáháme jim využívat výhody cloud computingu způsobem, jaký vyhovuje jejich podnikání a provozu.“

Zákazníci společnosti Tieto se soustředí na transformaci svých aplikací. Když mluvíme se zákazníky, mnohdy se hovor odvíjí od transformace jejich aplikací,“ pokračuje Rautanen. „Mají své definované cíle – například zrychlit uvádění produktů na trh, zlepšit akceschopnost nebo dosáhnout úspory nákladů. Co chtějí vědět, je, jak zajistit, aby jim jejich aplikace k dosažení těchto cílů pomáhaly.  Ne vždy je možné aplikace jednoduše přesunout do cloudu nebo zavést nové – jejich stávající systémy jsou příliš provázané a mají příliš mnoho vzájemně si odporujících požadavků, aby bylo možné aplikovat univerzální přístup.“

Vypozorovali jsme, že zákazníci, kteří již provozují některé aplikace v cloudu – a vykazují tedy určitou cloudovou vyspělost – se nejvíce zajímají o veřejný cloud. Domnívají se, že nabízí nejschůdnější cestu k agilitě a flexibilitě a umožňuje moderní způsoby práce, které si jejich zmiňované cíle žádají.

Ne všechny aplikace jsou však vhodné pro provoz ve veřejném cloudu. Tehdy začínají aplikace nasazovat do různých prostředí a potřebují mít nástroje k tomu, aby mohli maximálně využít jejich výhod, aniž by byl omezen tok dat mezi nimi.

V tom podle Rautanena spočívá půvab hybridních infrastruktur. „Umožňují komplexní zabezpečení a kontrolu jako privátní cloud a zároveň poskytují flexibilitu a škálovatelnost jako veřejný cloud, přičemž aplikace mezi nimi volně přechází. Vše souvisí s tím, jak provozovat a chránit kriticky důležité aplikace, aniž by byl ohrožen cíl transformovat se na rychlý a obratný digitální podnik.

Flexibilita bez kompromisu

Může se zdát, že zavedené podniky čelí ohrožení ze strany dynamických start-upů, ale platí to pouze v případě, že se odmítají přizpůsobovat změnám. Ti, kteří spolupracují se správným poskytovatelem služeb, usilují o transformaci a provádí ji tak, aby získali agilitu a flexibilitu se zohledněním specifik svého stávajícího způsobu fungování, budou schopni využít své hlubší zdroje, sílu značky a existující zákaznickou základnu. Tak získají nejen lepší pozici pro souboj s nově příchozími konkurenty, ale také pro ovlivnění podoby celého odvětví podle svých představ.


Kategorie: Novinky a hlavní zprávy

Tagy:

Související články

No related posts found

Komentáře

Zatím žádné komentáře

Add a comment

Your email address will not be published.

This site uses cookies to improve the user experience. By using this site you agree to the privacy policy