10 předpovědí pro CIO: 2020-2025

Zveřejněno 07/01/2020 by vmwareczechrepublic
Upozornění: tento článek je starší než jeden rok a nemusí obsahovat aktuální informace.

Bask Iyer

Ze svých predikcí pro CIO na rok 2019 mám velmi dobrý pocit. Ohlédnu-li se zpět, domnívám se, že se všechny hlavní domněnky tak nebo onak letos naplnily. A s takto posílenou důvěrou ve svoji křišťálovou kouli si dovoluji nabídnout pohled na příštích pět let.

Mé predikce pro CIO pro období 2020-2025:

 1. AI a Turingův test

Umělá inteligence (AI) úspěšně absolvuje Turingův test, to znamená, že se v mnoha oblastech vyrovná lidské inteligenci nebo ji i překoná. Vzhledem k tomu že mnoho dodavatelů tvrdí, že dokáže integrovat umělou inteligenci do svých produktů, čeká nás cesta pokusů a omylů, než nalezneme toho pravého.

 

2. Vzestup vývojářů

Vývojáři získají v podniku ještě důležitější postavení, kdy inovace založené na moderních aplikacích budou podporovat obchodní transformaci. S tím souvisí i to, že IT bude hnací silou digitální transformace a popisy práce v IT, např. u vývoje aplikací, budou odpovídat pozicím ve výzkumu, vývoji a konstrukci. Více informací zde.

 

3. Inovace podporované technologiemi 5G

Sítě 5G nabídnou mnohagigabitové připojení v mobilních telefonech. Podniky proto budou klást mobilní technologie na první místo nebo o nich uvažovat jako o jediné variantě. A vzhledem k tomu, že většina z nás užívá mobilní telefon častěji než jakékoli jiné zařízení, zákazníci budou s takovým posunem nadmíru spokojeni.

 

4. Zaostřeno na Edge

Edge computing bude doplňovat datová centra a cloudové platformy při poskytování nových zákaznických zkušeností a umožňovat nové aplikace a přístupy. Překážkou zavádění IoT a aplikací pro okraje sítě bude odbornost, nikoli však technická. Jinými slovy, technologie budou to jednodušší. Větší práci dá aplikovat je v daném oboru nebo ke specifickému účelu. Očekávám proto, že se v této oblasti vyrojí nové start-upy.

 

5. CIO a tvorba zisku

Ředitelé a manažeři IT budou získávat větší odpovědnost z hlediska tvorby zisku. To se děje již několik let. Domnívám se ale, že v příštích pěti letech bude tento trend výrazněji sílit.

 

6. CIO: strážci důvěryhodnosti a reputace

Podniky stále větší měrou závisí na technologiích, což ale vede k jejich větší zranitelnosti vůči kybernetickým hrozbám a ztrátě zákaznických dat. V této situaci se vedení IT stává novým strážcem důvěryhodnosti podniku a reputace při budování a ochraně vztahů se zákazníky. Spadá sem mimo jiné:

  • Ochrana osobních údajů.
  • Kybernetická bezpečnost.
  • Digitální uživatelská zkušenost.
  • Zajištění souladu se zákony a předpisy.

 

O naplnění takové role však budeme muset usilovat dennodenně. Více informací zde

 

7. Produktové inovace ovlivnění IT

Jako IT lídři se dokážeme vcítit do zákazníka. V příštích letech se rozšíří okruh působnosti CIO a podnikového IT i mimo oblast samotného IT a budou mnohem výrazněji ovlivňovat návrh a vývoj produktů. Z IT týmu se ve většině podniků stane „digitální tým“. Staneme se hlasem zákazníka a budeme zbytku podniku vysvětlovat, jak jejich zákazníci objevují, zkoumají, zkouší a nakupují produkty a služby.

 

8. Skoky v oblasti digitální zkušenosti zaměstnance

Digitální zkušenost zaměstnance se stane zásadním faktorem odlišení od konkurence při získávání a udržování zaměstnanců. Tento trend rychle sílí. V souvislosti s diferenciátory se hovoří o jídle zdarma, volné pracovní době a kulečníkových stolech v kancelářích, ale zaměstnanci chtějí správné nástroje, pravidla a procesy, aby mohli efektivně vykonávat svoji práci.

IT dnes spolupracuje s dalšími odděleními v podniku, jako je HR nebo prodej, na zlepšování digitální zkušenosti v celém životní cyklu zaměstnance, od náboru po odchod do důchodu. V příštích pěti letech se pro podnik stane zkušenost zaměstnanců stejně důležitá jako zkušenost zákazníků.

 

 

9. Posun v prioritách týkajících se cloudu

Podniky zatím zavádí cloud především kvůli obnově po havárii nebo pro účely tvorby nových aplikací. Nyní začnou využívat inovace jako Kubernetes a multicloudová řešení k modernizaci klíčových podnikových aplikací a procesů. Více informací zde.

 

 

10. Spolupráce podniků založená na blockchainu

Blockchain umožní větší transparentnost a podpoří spolupráci mezi různými odvětvími. Stále častěji bude blockchain sloužit k řešení problémů s integritou dat v mezipodnikových vztazích, a to díky tomu, že dokáže novým způsobem zajišťovat důvěryhodnost transakcí.

 

Má osobní technická přání pro období 2020-2025

(Ani ne tolik predikce jako požadavky na novou funkci!)

Digitální asistenti naleznou cestu do vybavení tělocvičen, abychom trávili méně času nastavováním strojů a více času cvičením.

A co si myslíte vy? Shodují se tyto předpovědi s vašimi očekáváními pro příštích pět let? Podělte se se mnou o své vlastní myšlenky a predikce @baskiyer.


Kategorie: Novinky a hlavní zprávy

Tagy: , ,

Související články

Zveřejněno 15/07/2019 by vmwareczechrepublic

Konec kroucení knoflíky a mačkání tlačítek

Nad těmi, jejichž znalosti jsou omezené na konkrétní produkt nebo sadu nástrojů a jejich optimalizaci, visí Damoklův meč. Jak zůstat ve hře?

Zveřejněno 23/07/2018 by vmwareczechrepublic

Závody v inovacích

Proč vás schopnost inovovat udrží ve hře Richard Bennett, Head of Accelerate & Advisory Services, VMware Rychleji, rychleji a ještě rychleji. Tempo, s jakým na trh přichází dosud nevídané produkty – od žárovky přes iPhone po elektromobil – stále stoupá, ale každá novinka se velmi rychle stává samozřejmostí. Jako podniky i jednotlivci máme stále vyšší nároky, […]

Zveřejněno 14/12/2017 by blogsadmin

Rakuten Group: jak nejlépe využít inovace a zachovat si při tom kontrolu nad IT

Nick Tramontin, EU Infrastructure & Operations Manager, Rakuten Group Společnost Rakuten Group patří mezi největší světové poskytovatele internetových služeb. Byla založena v Japonsku v roce 1997 jako online tržiště. Od té doby uskutečnila řadu akvizic a rozrostla se po celém světě.  Převzala mimo jiné firmy Priceminister (Francie), Rakuten Deutschland – dříve Tradoria (Německo), Play.com (velká Británie) a […]

Komentáře

Zatím žádné komentáře

Add a comment

Your email address will not be published.

This site uses cookies to improve the user experience. By using this site you agree to the privacy policy