Rychlí a zvědaví: na čem bude stát zákaznická zkušenost zítřka

Zveřejněno 28/01/2020 by vmwareczechrepublic
Upozornění: tento článek je starší než jeden rok a nemusí obsahovat aktuální informace.

 

Richard Bennett, Head of Industry Strategy and Solutions, VMware v regionu EMEA

Pacient v kritickém stavu, kterého záchranáři oživují ve spěchající sanitce, a zákazník nakupující oblečení nemají na první pohled mnoho společného. Avšak v obou situacích je jisté, že ti, kdo danou službu poskytují, usilují o maximální kvalitu.

V sanitce na poskytnutí včasné péče závisí lidský život. U maloobchodníka se takové drama nekoná, ale spokojený zákazník je v jeho světě neméně důležitý. Jak udržet při životě firmu v odvětví, které nedává druhou šanci, které je historicky vždy jako první a nejsilněji zasažené vývojem ekonomiky a kde nesprávný odhad a těžká konkurence dokáže porazit i titány?

V našem hyperpropojeném světě, kde na miliardách zařízení běží 335 milionů aplikací, se uživatelská zkušenost stala vším. Jedná se o nejdůležitější faktor, který ovlivňuje obraz firmy a odlišuje ji od ostatních.

Zní to možná jednoduše, ale jak to ve skutečnosti funguje? Jak VR, AR, 5G, drony a roboty mění naše vnímání výrobců, prodejců a poskytovatelů služeb? Často dnes slýcháme o tom, že umělá inteligence v nejbližší době zásadním způsobem změní zdravotnictví a také o revoluci v maloobchodu. Méně často slýcháme o neuvěřitelné komplikovanosti systémů, na nichž nová úžasná uživatelská zkušenost stojí. Podniky a organizace užívají tucet nebo více různých cloudových prostředí, aby dokázaly nabídnout potřebné inovace. Jak tedy společně fungují technologie v privátních, veřejných, hybridních, telekomunikačních a okrajových cloudech? Jak zacházet s daty, která mezi těmito prostředími putují, a zároveň zajistit, aby nejcitlivější informace zůstaly vždy v bezpečí?

Podívejme se společně do zákulisí uživatelské zkušenosti příští generace.

Rychlejší poskytnutí péče znamená prodloužení života

Vrátíme-li se jako k příkladu ke zmiňované sanitce, zdraví nebo i život pacienta závisí na tom, jak rychle se mu dostane správné péče. Hlavním problémem vždy bylo rychle nalézt potřebné informace, správně je vyhodnotit včetně kontextu a na jejich základě rozhodnout o postupu léčby.

Dnes je to možné díky neviditelnému toku dat. Po přijetí tísňového volání zaznamená záchranná služba příslušné údaje a vyšle na místo nejbližší vozidlo, kterému předá dostupné informace. Využívá k tomu svůj privátní cloud.  Hraje se o čas – jak rychle záchranka dorazí k pacientovi. Jakmile je pacient v sanitním voze, data se přesouvají do veřejného cloudu – vozidlo se stává přípojným bodem 4/5G a odesílá data prostřednictvím telekomunikační sítě do privátního cloudu cílové nemocnice. Během přepravy je zcela zásadní přesnost a úplnost informací, na jejichž základě bude po příjezdu poskytnuta další péče.

Bezpečná cesta dat mezi různými cloudovými prostředími v reálném čase posune v blízké budoucnosti zdravotnictví na novou úroveň – podstatně zkrátí čas do poskytnutí péče, a tedy zvýší šanci na uzdravení či přežití. Představte si osádku záchranky vybavenou mobilními zařízeními neustále komunikujícími s urgentním příjmem nemocnice, která tak získává informace o stavu pacienta a může předem zajistit potřebný personál a další prostředky. Lékaři v nemocnici mohou na svých obrazovkách v reálném čase sledovat kardiogram a pracovat na stanovení diagnózy, aby mohli po příjezdu pacienta reagovat rychleji. Dalším stupněm může být specializovaný chirurg s náhlavní soupravou pro virtuální realitu, který vidí vnitřek sanitního vozu a může instruovat doprovázejícího lékaře při akutním zákroku ještě za jízdy.

Taková je vize budoucnosti. Sanitní vůz lze vybavit a sterilizovat pro chirurgické zákroky, ale skutečným hybatelem pokroku jsou data. Potřebný výpočetní výkon bude zajišťovat samotné vozidlo. Senzory na pacientovi a mobilní zařízení osádky budou odesílat data spolehlivým připojením 5G přes telekomunikační cloud do privátního cloudu nemocnice. Množství dat a schopnost zabezpečit spojení po celé trase přes různé cloudy umožní provádět chirurgické zákroky na dálku a zajistí informovanost personálu v cílovém zdravotnickém zařízení. Čas a přesné informace jsou totiž to nejcennější, co je možné čekajícímu lékaři poskytnout a co může rozhodovat o životě a smrti.

Spotřebitelská realita zítřka

V maloobchodu sice nejde o život zákazníka, ale nabízet služby vynikající kvality rychleji než konkurence je pro obchodníky otázkou přežití. Zákazníka nezajímá, jak toho firma dosáhne, ale zajímá ho rychlost, spolehlivost a úroveň služeb, které mu poskytuje.

A jsme opět u rychlosti a bezpečnosti dat, která plynou v pozadí. Maloobchodní provozovna zítřka bude například sama znát skladové zásoby a doobjednávat produkty podle kontextu – například dostatečnou zásobu venkovních grilů a dřevěného uhlí před začátkem první vlny letního počasí. Jak? Data o stavu zásob poplynou z regálů vybavených senzory IoT do privátního cloudu obchodu a odtamtud společně s daty z veřejných cloudů, například údaji o počasí, poputují do privátního cloudu hlavního distribučního skladu, kde jsou uskladněné grily a související produkty. Ten zajistí, aby relevantní prodejny včas obdržely patřičné množství zboží, než přijde teplá fronta.

Jinde zákaznice uvidí šaty v online nabídce a pomocí rozšířené reality si je promítne na svoji postavu, aby si je dokázala na sobě lépe představit, zatímco umělá inteligence internetového obchodu určí dokonale padnoucí velikost. Data z privátního cloudu obchodníka putují přes veřejný cloud a mobilní nebo pevné připojení do osobního počítače zákaznice a dále do privátního cloudu příslušného skladu, odkud bude zboží dodáno. Tam robot vyhledá požadovaný kus oděvu a předá jej dronu – okrajovému zařízení vybavenému senzory – které přes veřejný cloud komunikuje s navigačním systémem GPS, aby mohl doručit zásilku doslova na práh domu.

Autonomní optimalizace přepravních cest na základě aktuálních dopravních dat zajistí rychlejší doručení zboží a spokojenost zákazníka, ale také přinese úspory z rozsahu díky většímu počtu doručených zásilek za den.

Rychleji, nebo rychleji a bezpečněji

V minulosti platilo, že rychleji znamenalo méně bezpečně – bylo nutné nalézt kompromis mezi rychlostí zpracování dat a kvalitou jejich zabezpečení. Vysokou rychlost a vysokou míru zabezpečení bylo příliš náročné zajistit současně. Výše popsané příklady jsou možné jenom díky tomu, že se oba faktory podařilo sladit a zjednodušit. Na rychle jedoucí sanitní vůz nesmí být možné kyberneticky zaútočit, stejně jako musí zůstat v bezpečí okamžitá finanční transakce nakupující zákaznice.

Zapotřebí k tomu je jednotný softwarový základ, na němž poběží aplikace a služby, v libovolném cloudu, bez rizik a zbytečné složitosti. Nejde ale o skvělé nové technologie jako takové – důležité je jejich propojení a inherentní bezpečnost v různých prostředích. A z hlediska transformace je zásadní také schopnost vše rychle a flexibilně řídit.

Podniky a organizace, které se těmito otázkami zabývají a investují do správných řešení, mají šanci nesmírně získat – personalizovanější služby zákazníkům, vyšší obrat a kvalitnější péči o pacienty s kratší dobou léčby. Taková je budoucnost zákaznické zkušenosti. Dosáhnout jí lze jedině tím, že se zaměříme na to, co se odehrává za scénou.


Kategorie: Novinky a hlavní zprávy

Tagy: ,

Související články

Zveřejněno 01/08/2019 by vmwareczechrepublic

Aplikovaná chromatografie

Joe Baguley, VMware Vice President and Chief Technology Officer for EMEA, o vývoji aplikací a infrastruktury na konferenci VMware vForum 2019 v Praze.

Zveřejněno 15/07/2019 by vmwareczechrepublic

Konec kroucení knoflíky a mačkání tlačítek

Nad těmi, jejichž znalosti jsou omezené na konkrétní produkt nebo sadu nástrojů a jejich optimalizaci, visí Damoklův meč. Jak zůstat ve hře?

Komentáře

Zatím žádné komentáře

Add a comment

Your email address will not be published.

This site uses cookies to improve the user experience. By using this site you agree to the privacy policy