Vijf trends voor de hyperconverged infrastructuur

Vijf trends voor de hyperconverged infrastructuur in 2017

Geplaatst op 27/01/2017 by vmwarenetherlands
DISCLAIMER: this article is older than one year and may not be up to date with recent events or newly available information.

In deze nieuwe blog post in de reeks over voorspellingen voor 2017, behandelt Lee Caswell, VP of Products, Storage & Availability bij VMware, vijf trends die hij komend jaar ziet gebeuren in de wereld van hyperconverged infrastructures (HCI). Bovenop de verwachtingen van analisten, zoals de afname van fibre channel en de opkomst van all-flash-technologie, kijkt hij naar de belangrijke rol die HCI gaat spelen in de ontwikkeling van datacenterinfrastructuur in 2017.

De cross-cloud architectuur en de introductie van Virtual SAN 6.2 en vSphere 6.5 vorig jaar hebben de visie van VMware op HCI veranderd. HCI is een cruciaal onderdeel van het software-defined datacenter (SDDC) en zal definitief doorbreken in 2017, voornamelijk omdat de verschuiving van data op fysieke storage naar de cloud invloed heeft op hoe we onze datacenters beheren.

1. De opkomst van IT-generalisten in de storage-wereld

De komst van HCI en gerelateerde software tools betekent dat storage nu beheerd kan worden door IT-generalisten in plaats van alleen door specialisten. HCI zorgt er zelfs voor dat generalisten de gehele infrastructuur kunnen beheren middels een enkele toolset. HCI reduceert ook het risico op fouten, omdat IT-afdelingen nu klein kunnen beginnen en snel kunnen opschalen met storage en computing wanneer de  business daarom vraagt. Hierdoor zullen storage professionals gericht gebruik gaan maken van use cases en applicaties waarbij de prestaties van hun storage van doorslaggevend belang zijn. Omdat HCI ervoor zorgt dat resources efficiënter ingezet kunnen worden, verwacht ik dat de discussie over IT in 2017 verandert van ‘dagelijks onderhoud’ van de infrastructuur naar hoe IT daadwerkelijk waarde kan bieden aan de business.

2. Ethernet verdringt Fibre Channel

Analisten voorspellen al veel langer de langzame dood van op Fibre Channel-gebaseerde storage. Ik verwacht dat deze trend in 2017 in een stroomversnelling raakt dankzij veel hogere snelheden op standaard ethernet en het wegvallen van de noodzaak voor het hebben van je eigen SAN. Dit geldt zelfs voor de grote enterprises die jarenlang hebben gezworen bij Fibre Channel. De overname van Fibre Channel-leverancier Brocade door Broadcom laat in wezen al zien dat storage-specialisatie meer een nichemarkt aan het worden is. Als hyperconverged scale-out storage de norm wordt, zullen server- en storage-hardware steeds vaker op hetzelfde netwerk draaien en zal Fibre Channel langzaam maar zeker tot legacy-technologie verworden.

3. Dure storage appliances maken plaats voor server-gebaseerde oplossingen

In het verleden betekende het aanschaffen van enterprise storage dat men tien- of zelfs honderdduizenden dollars spendeerde aan storage appliances die moeilijk te configureren en onderhouden waren. HCI zorgt ervoor dat dat niet meer nodig is. De echte hyperscale datacenter operators – de AWS’en, Baidu’s en Alibaba’s van deze wereld – gaan ons hierin voor. Zij hebben allemaal een enorme storage-infrastructuur gebouwd op basis van een scale-out-model met x86-servers. Net zoals Fibre Channel ruimte maakt voor ethernet, zie ik dat steeds meer organisaties – inclusief de grote jongens! – inzien dat dit een prachtig model is. Ik geloof echt dat 2017 het jaar is waarin de traditionele enterprise storage-industrie inziet dat steeds meer organisaties willen profiteren van de flexibiliteit, schaalbaarheid en kostenbesparingen die HCI hen biedt.

4. HCI zorgt voor competitief voordeel

Veel server-leveranciers hebben hun omzet in 2016 zien teruglopen. Toch geloof ik dat deze trend komend jaar niet zal doorzetten, maar juist zal omkeren. De introductie van de next generation Skylake server-chips van Intel, ergens halverwege 2017, zal waarschijnlijk resulteren in een datacenter ‘refresh’ die we nooit eerder hebben meegemaakt. Heel veel organisaties zullen dit aangrijpen om de stap naar HCI te zetten. Zelfs bedrijven in snel opkomende markten die nooit geïnvesteerd hebben in traditionele enterprise storage, zullen hun infrastructuur en applicaties nog eens goed onder de loep nemen. En omdat HCI perfect aansluit op de parate kennis van en ervaringen van de meer dan 500.000 VMware-klanten wereldwijd, geloof ik dat in 2017 een radicale transformatie zal plaatsvinden van datacenters in organisaties van elk formaat.

5. All-flash storage wordt de norm

Het kosten/batenplaatje van flash media ziet er inmiddels zo uit dat de prestaties en flexibiliteit van solid-sate storage niet meer genegeerd kunnen worden, zelfs niet door organisaties waar de broekriem wat aangehaald is. Het scale-out-design van HCI betekent dat standaardiseren op flash zorgt voor lagere kosten voor klantondersteuning. En omdat de kosten voor flash verder dalen, zal de technologie in 2017 echt doorbreken. Klanten die een beperkt IT-budget hebben, zullen echt goede redenen moeten hebben om hard disk storage te kopen in plaats van all-flash-oplossingen.

Houdt ons blog in de gaten voor de volgende editie in onze ‘2017 voorspellingen’-blogreeks om te lezen wat ons staat te wachten op het gebied van cloud native applications!


Categorie: SDDC

Tags:

Gerelateerde artikelen

Geen berichten gevonden.

Reacties

Reacties zijn gesloten.
This site uses cookies to improve the user experience. By using this site you agree to the privacy policy