DISCLAIMER: Den här artikeln är äldre än ett år och kan inte vara aktuell med senaste händelser eller ny tillgänglig information.
Sjukvårdsbranschen är en av de svåraste att förvandla. Den omfattar ett stort antal äldre it-system med stora mängder ytterst känslig och personlig information, och ställs konstant inför stora finansieringsutmaningar. Allt detta i en miljö där tidspressen är konstant.
Världen över ställs myndigheter inför problem i sin strävan efter en digitaliserad sjukvård. Minskade resurser, en alltför begränsat uppkopplad databas samt ökade förväntningar och en kraftigt stigande efterfrågan på digitala tjänster – ett ämne som diskuterades i vår förra blogg – har ställt det europeiska sjukvårdssystemet inför helt nya utmaningar.
Samtliga ovannämnda faktorer medför ett ökat tryck på nuvarande sjukvårdsmodeller. Vår senaste rapport ”Sjukvårdens framtid” fann också mycket riktigt att sjukvårdssektorns åläggande att leverera en förbättrad verksamhetseffektivitet genom digital omvandling löper parallellt med en ökad press att konstant tillhandahålla en bättre patientservice. Detta innebär en kreativ utmaning för sjukvårdens informationschefer – vilket många av dem redan har insett. En Forbes Insight-rapport fann att 46 procent av alla informationschefer uppgav att de betraktade sin egen funktion som vital för att främja innovation inom det egna företaget. De ansåg sig bäst uppnå detta inte genom att fokusera på inköp av hårdvara eller administrering, utan genom att fokusera på resultaten: ”Vad kan jag leverera till mina kliniker och patienter?” Det innebär att de vill ha tillgång till tjänster som kan implementeras och integreras snabbt.
Den molndrivna sjukvårdsrevolutionen
Expansionen inom det digitala tjänsteutbudet drivs på av kraften hos molnlösningar, som förändrar hur läkare, sjuksköterskor, kliniker och sjukhus levererar högkvalitativa och kostnadseffektiva tjänster till sina patienter genom att förenkla vägen till digital omvandling. Förbättrad utveckling, förflyttning, administrering, säkerhet och integrering av applikationer och data har gjort molnlösningarna till den moderna sjukvårdens ryggrad.
Detta är kraften i en flermolnsstrategi. Målet är inte molnet i sig utan att placera applikationen i händerna på användaren – läkaren, sjuksköterskan, vårdaren, patienten – så snabbt och säkert som möjligt. Bakom kulisserna bör molnvalet – privat, offentligt, hybrid, edge – inte spela någon roll. Komplexiteten har emellertid ökat i och med att organisationer numera ofta använder flera moln – i genomsnitt åtta stycken – och utvecklingen och administreringen av applikationerna har blivit mer komplex än någonsin: traditionella appar, molnlagrade, SaaS, tjänster. Alla organisationer förlitar sig numera på användningen av en infrastruktur som kan hantera dessa snabba förändringar och som är skalbara och kan hantera nya sorters arbetsbelastningar.
En sann flermolnsupplevelse bör innebära att du snabbt kan skapa, köra, administrera, ansluta samt i detalj skydda varje enskild app oavsett moln. Vi anser att det är den minskade komplexiteten i kombination med den ökade effektiviteten som verkligen gör att vår metod fungerar. Metoden främjar </165>utveckling och drift av moln och container-baserade appar, den sänker fortsatt kostnaderna för befintliga lokala arbetsbördor, och den ansluter och styr till och med befintliga appar och datakällor med hjälp av nya, molnlagrade appar i syfte att skapa mervärde på innovativa sätt.
Ett molndrivet, resultatfokuserat tänkande
Molnteknologins största inverkan på sjukvården har varit ett fokus som enbart riktats på resultatet, inte på hur teknologin utvecklas, installeras, konstrueras och hanteras. Detta gäller i synnerhet när tvivel råder kring hur användning eller anpassning av en viss applikation kommer att utvecklas och frågan om erforderlig skalning därför inte tydligt kan besvaras. Plötsligt blir det möjligt för specialistavdelningar att publicera oberoende applikationer, att använda externt erbjudna tjänster samt att utföra specifika studier utan långa fördröjningar, även om detta kan medföra ett ökat tryck på IT-avdelningen om vård- och IT-avdelningarna inte samarbetar. Fördelarna slutar emellertid inte där:
- Registrera och kör: En enkel installation går mycket fortare än att använda lokal IT. Detta kan vara avgörande för sjukvårdsorganisationer i behov av snabb åtkomst.
- Främjad innovation: Snabbheten och enkelheten möjliggör åtkomst till applikationer som ger den intuitiva upplevelse som personalen förväntar sig av de digitala verktyg de använder utanför arbetsplatsen. Molnet avlägsnar såväl teknik som komplexitet från IT och lägger istället fokus på vad det aktuella verktyget ger personalen respektive patienterna. Dessa kan också använda tjänster som helt enkelt inte erbjuds lokalt idag och som vore svåra att implementera, till exempel Big Data-algoritmer för forskare, som enkelt kan bokas och justeras så länge som de behövs.
- Ekonomisk frihet: I vissa fall måste sjukhusen genomföra stora förskottsinvesteringar istället för att använda en avbetalningsvariant (”pay as you go”). Där så inte är fallet kan molnet förändra den rådande dynamiken och ge sjukvårdsorganisationerna den fulla flexibiliteten hos såväl kapital- (capex) som driftutgiftsmodeller (opex). I en tid av åtstramningar gör detta det möjligt för sjukvårdstjänsterna att leverera vård på helt nya nivåer samt till en kostnadsnivå som anpassats efter sjukhusets behov.
- Snabb skalning: Organisationer kan skala sina resurser upp och ned beroende på verksamhetskraven. Detta kan ske snabbt och utan stora förändringskostnader, vilket innebär att ett brett urval begränsade resurser (exempelvis personal och teknik) dagligen kan anpassas beroende på prioritering. Oavsett appens/molnets typ eller ursprung kan en bestående verktygsuppsättning förhindra isolering och omskolning varje gång teknologin ska uppdateras.
- Genvägar: Oavsett om det gäller förkonstruerade plattformar eller ”som en tjänst”-lösningar finns det alltid en möjlighet att det som behövs redan existerar någonstans. Om sjukvårdsorganisationer endast behöver utveckla en viss del av sitt utbud från grunden och sedan komplettera med färdiga komponenter som redan levererats och testats, kan detta drastiskt minska såväl tidsåtgång som kostnader.
VMware är nyckeln till en framtid med flera moln och en smartare sjukvård
En hybridvärld bestående av lokala system och ansamlingar bestående av flera moln innebär att sjukvårdsorganisationer i allt större utsträckning kommer att vänja sig vid att konsumera IT-tjänster utan oro för hur dessa levereras eller administreras – precis som vi inte oroar oss för hur elektrisk energi genereras, administreras och tillhandahålls via ett vägguttag. Det finns emellertid fortfarande många frågor att besvara, exempelvis kraven för säkerhet och datasekretess. I slutändan kommer pressen att använda molntjänster som även använder kritiska patientdata med största sannolikhet att komma från myndigheter med intresse av att tillhandahålla sjukvård till sina medborgare även över gränserna, samt att minimera kostnaderna, eller också via programvaruleverantörer intresserade av att göra sina programvaror lättillgängliga via molntjänster.
Även om andra molnleverantörer och SaaS-tjänster erbjuder digitala strategielement är VMware ensamt om att kunna leverera den kompletta, digitala ryggrad som krävs för att utveckla och bygga en flermolnslösning. Det är vår programvarubaserade, digitala grund som gör det möjligt för sjukvårdsorganisationer att snabbt skapa, driva, administrera, ansluta och i detalj skydda applikationer oavsett moln – och därigenom förverkliga visionen om en framtid med flera moln.
Louise Fellows, chef inom den offentliga sektorn (Storbritannien och Irland)
Kategori: Nyheter och höjdpunkter
Taggar: sjukvård
Inga kommentarer ännu