Onderzoek VMware Shadow IT

Nieuw onderzoek VMware: Shadow IT is niet meer – Digital IT is mainstream

Geplaatst op 15/12/2016 by vmwarenetherlands
DISCLAIMER: this article is older than one year and may not be up to date with recent events or newly available information.

Decentralisatie van IT brengt security in gevaar

We leven in een wereld waarin digitale transformatie essentieel is voor organisaties om een concurrentievoordeel te behalen. Economische instabiliteit en een steeds veranderend competitief landschap hebben traditionele business-modellen verbannen, terwijl cloud computing bijna alles binnen organisaties heeft veranderd, waardoor hun operations drastisch zijn versneld. Werknemers zoeken naar nieuwe manieren om te innoveren door middel van software en data, waar zij vanaf iedere locatie en elk apparaat toegang tot willen hebben. Responsiveness, schaalbaarheid en snelheid van digitale operations zijn daarom belangrijker dan ooit.

Ons meest recente onderzoek bevestigt het bestaan van deze ontwikkeling en laat zien dat IT-gerelateerde zaken steeds vaker buiten de IT-afdeling plaatsvinden. Meer dan de helft (56 procent) van de zakelijk leiders in Nederland gelooft dat het beheer van technologie verschuift van IT naar andere afdelingen. Het zijn andere afdelingen dan IT die het voortouw nemen als het gaat om technologie binnen Nederlandse organisaties.

De impact op innovatie

Deze gedecentraliseerde aanpak geeft de business vrijheid: de vrijheid om te innoveren en de technologie van hun keuze daarvoor in te zetten. Zowel IT- als zakelijk leiders in Nederland herkennen dit, waarbij 40 procent aangeeft dat decentralisatie van IT meer vrijheid biedt om te innoveren. Bovendien gelooft meer dan de helft (57 procent) dat het hen de mogelijkheid geeft sneller nieuwe producten en diensten op de markt te brengen. Vijftig procent geeft aan sneller te kunnen reageren op veranderende marktomstandigheden.

Ons onderzoek laat daarnaast zien dat er vanuit een skills-perspectief ook positieve kanten zitten aan deze verschuiving in IT-ownership. Zo vergroot het de werknemerstevredenheid (45 procent) en helpt het bij het beter aantrekken van talent (45 procent).

We vroegen Joe Baguley, vice president en CTO EMEA bij VMware, ons meer te vertellen over de kansen en uitdagingen die dit alles met zich meebrengt:

“Voor veel bedrijven is het ‘transformeren of sterven’. Het omgaan met deze verandering is de grote organisatorische uitdaging waarmee zij worden geconfronteerd. De opkomst van de cloud heeft IT gedemocratiseerd, met eenvoudige toegang en aantrekkelijke kostenmodellen. Het is dus geen verrassing dat afdelingen deze kans grijpen”, zegt Baguley. “Echter zien we nog te vaak dat er niets gedaan wordt met deze ontwikkeling. Zonder adequate IT-governance leidt dit tot stijgende kosten, gecompromitteerde security en een onduidelijke rolverdeling.”

Hoewel de decentralisatie van IT kansen creëert voor de business om snelheid en innovatie te stimuleren, heeft het ook nauwkeurig management nodig. Ons onderzoek laat zien dat zowel IT- als zakelijk leiders in Nederland bepaalde bezwaren herkennen: meer dan de helft (60 procent) gelooft dat de decentralisatie van IT voor een verdubbeling van de uitgaven aan IT-diensten zorgt. Daarnaast is 52 procent van hen het ermee eens dat het zorgt voor een gebrek aan duidelijke ownership en verantwoordelijkheid voor IT. Bovendien geeft 51 procent aan dat dit leidt tot de aanschaf van onveilige oplossingen.

Voor bedrijven die de vrijheid om te innoveren in balans willen brengen met controle en willen profiteren van de kansen die nu ontstaan, heeft Joe Baguley het volgende advies:

“Dit gaat niet meer om ‘Shadow IT’, dat is oud nieuws. Het is ‘Mainstream IT’ geworden. De decentralisatiebeweging vindt plaats en wordt gedreven door de behoefte aan snelheid in de zakelijke wereld van vandaag: we hebben nog nooit zo’n grote behoefte gezien naar nieuwe, direct beschikbare applicaties, diensten en manieren van werken.”

“Door deze veranderingen te erkennen en zich hieraan aan te passen, kan IT nog steeds een integraal onderdeel zijn van het leiden van deze verandering. Maar een nieuwe technologie of toepassing zal pas echt succesvol de digitale transformatie stimuleren, wanneer deze in elke cloud kan draaien en snel en eenvoudig beschikbaar is in een veilige omgeving.”

Als u meer wilt weten over hoe uw organisatie kan profiteren van de voordelen van gedecentraliseerde IT en tegelijkertijd controle kan uitoefenen, houd dan het blog in de gaten. De komende tijd zullen we steeds dieper ingaan op de resultaten van ons onderzoek en wat de implicaties zijn voor u en uw organisatie.

Tussentijds op de hoogte blijven? Volg dan @VMware_NL op Twitter!


Categorie: Business, Cloud, End-user computing, Security

Tags:

Gerelateerde artikelen

Geplaatst op 27/03/2019 door vmwarenetherlands

Met deze vijf basisprincipes voor cyber hygiëne beperkt u de kans op security issues

Infographic: Nederlandse bedrijven moeten werk maken van hun IT-security basics

Door: Leon de Werker, Senior Regional Director Benelux bij VMware Omdat we leven in een digitale wereld zijn we steeds minder afhankelijk van de locatie waar we werken. Of dat nou op kantoor, thuis of onderweg is. Met onze smartphone en laptop hebben we immers altijd toegang tot onze data en bestanden. Ook tot bedrijfskritische […]

Geplaatst op 28/09/2018 door vmwarenetherlands

Bedrijven worstelen met executiekracht, niet met innovatie

Onderzoek van Cass Business School en VMware onthult uitdagingen waar organisaties voor staan om van gedurfde ideeën werkelijkheid te maken. Het onvermogen om goede ideeën om te zetten in nieuwe producten, diensten of strategieën op het tempo dat nodig is maakt organisaties kwetsbaar. Dat blijkt uit onderzoek van Cass Business School en VMware dat de kloof onderzocht […]

Geplaatst op 27/03/2019 door vmwarenetherlands

Cyber-hygiëneprincipes: vijf tips om cyber-dreigingen een stap voor te blijven

Security is niet effectief als alles wat we doen neerkomt op het proberen bijhouden van een landschap vol dreigingen en cyber-aanvallen dat zich razendsnel ontwikkelt. We lopen dan altijd achter de feiten aan. Cybersecurity is al enige tijd een hot topic – en niet alleen bij grote enterprises en overheidsorganisaties. Het is een onderwerp dat […]

Reacties

Nog geen reacties

Voeg een opmerking toe

Your email address will not be published.

This site uses cookies to improve the user experience. By using this site you agree to the privacy policy