Overstijg de 5G-hype met de telco-cloud

Overstijg de 5G-hype met de telco-cloud

Geplaatst op 16/07/2019 by vmwarenetherlands
DISCLAIMER: this article is older than one year and may not be up to date with recent events or newly available information.

Na jaren van verwachting en een grote hype wordt 5G eindelijk realiteit. 5G zal ons leven veel drastischer beïnvloeden dan de meeste andere technologische veranderingen sinds de komst van het internet omdat we hierdoor een hyper-verbonden wereld kunnen realiseren.

Het hoofd van de operatieafdeling van een ziekenhuis kan toezicht houden op een operatie in realtime, vanaf vijf kilometer afstand dankzij een 5G-verbinding. Met de bijna-nul latency die 5G biedt kunnen zulke operaties heel gewoon worden. Dat biedt kansen om het wereldwijde tekort aan gekwalificeerde chirurgen aan te pakken, omdat chirurgische specialisten operaties in realtime kunnen begeleiden, vanaf elke locatie. Dit is slechts één interessant voorbeeld dat laat zien wat we allemaal kunnen met 5G.

Communicatie service providers (CSP’s) begrijpen dit al lang. Voor hen is 5G enorm interessant − van het upgraden van capaciteit tot het leveren van nieuwe services en innovaties. Met de combinatie van 5G, het Internet of Things (IoT) en edge-computing beschikken ze nu over indrukwekkende mogelijkheden die enkele jaren geleden nog ondenkbaar waren. Dit alles is mogelijk gemaakt door wat Shekar Ayyar van VMware beschrijft als “onderliggende technologieën die samenkomen en zich snel in meerdere dimensies ontwikkelen, inclusief het samenvoegen van wired en draadloos, netwerk en IT, private en public (hybrid) met telco en edge clouds”.

Telco-cloud: een andere aanpak
Om deze kansen te grijpen moeten bedrijven een andere aanpak hanteren dan voorheen. 5G vereist een nieuwe visie, een nieuwe architectuur en het vermogen om nieuwe operationele modellen en nieuwe bedrijfsmodellen te omarmen. CSP’s moeten uit hun comfortzone komen en verder gaan dan hun legacy-netwerken. Veel CSP’s beseffen dat hun bestaande architecturen een belemmering vormen voor 5G-succes. Waarom? Als u op een hardwaregerichte aanpak vertrouwt dan zijn de kosten van 5G-implementatie te hoog, de time-to-market is niet snel genoeg en de 5G / IoT-beveiligingsuitdaging is onmogelijk te beheren. In een stuk op LinkedIn sprak de CEO van VMware, Pat Gelsinger, over hoe CSP’s “meer moeten inspelen op nieuwe behoeften van klanten en marktdynamiek. Tegelijkertijd moeten ze belangrijke zaken rondom 5G aanpakken, zoals kosten, beveiliging en beheersbaarheid.”

Hoe kunnen ze dat bereiken? Door de kosten, flexibiliteit en schaalbaarheid van cloudomgevingen te benutten met architectuur die speciaal voor CSP’s ontworpen is. Dit noemen we de telco-cloud. Hiermee kunnen CSP’s hun netwerken en IT-infrastructuur bundelen om nieuwe applicaties en services voor zowel consumenten als organisaties te ontwikkelen.

Dit is niet langer theorie, maar een aanpak die al is ingezet door bedrijven zoals Vodafone. Zij gebruiken onze telco-cloud om ‘s werelds eerste exploitant te worden die 5G-smartphones aan zijn 5G-netwerk koppelt.

Interessante tijden
Het is een stap die door analisten wordt toegejuicht. Branchedeskundige Scott Raynovich noemde VMware een winnaar in zijn recente Fierce Telecom-overzicht van de winnaars en verliezers van het MWC. Hij zei: “Dankzij VMware’s overname van Software-Defined Wide-Area-Network-speler VeloCloud heeft VMware een sterk verhaal als het gaat om het aan elkaar koppelen van netwerken via clouds en provider-netwerken, waarmee het bedrijf een goed beveiligde virtuele infrastructuur voor 5G kan leveren. Dit is een verhaal om in de gaten te houden.”

Er moet nog veel gebeuren voordat 5G overal is ingevoerd en net als bij elke andere nieuwe technologie gaat dat niet vanzelf. Als de juiste fundamenten echter zijn gelegd, zal het, zoals Tamsons zegt: “dezelfde impact hebben als die van elektriciteit, silicium en stoom in de vorige industriële revoluties.” Dus het is zeker een ontwikkeling om heel goed te blijven volgen!


Categorie: Cloud

Tags:

Gerelateerde artikelen

Geen berichten gevonden.

Reacties

Nog geen reacties

Voeg een opmerking toe

Your email address will not be published.

This site uses cookies to improve the user experience. By using this site you agree to the privacy policy