Gemeente Hardenberg biedt dienstverlening op hoogste niveau met VMware vSAN en NSX

Gemeente Hardenberg biedt dienstverlening op hoogste niveau met VMware vSAN en NSX

Geplaatst op 13/09/2019 by vmwarenetherlands
DISCLAIMER: this article is older than one year and may not be up to date with recent events or newly available information.

De gemeente Hardenberg is qua oppervlakte één van de grootste gemeenten van de provincie Overijssel. Snelle en goede dienstverlening, online support maar ook aan de balie, is noodzakelijk. Binnen de gemeente Hardenberg zorgt een team van 18 ICT-medewerkers dat zo’n 600 collega’s de inwoners deze goede service kunnen bieden. Dit stelt zeer hoge eisen aan de ICT-infrastructuur, het moet namelijk beschikbaar, veilig en flexibel genoeg zijn om te zorgen dat de gemeente optimaal kan functioneren. Om te zorgen dat deze dienstverlening nu en in de toekomst op het hoogste niveau blijft, richtte Hardenberg samen met ICT-partner PQR een ICT-infrastructuur in op basis van VMware vSAN en NSX.

De gemeente Hardenberg loopt graag voorop met de inzet van moderne technologie. Stefan Breukelman, netwerk- en systeembeheerder bij de gemeente Hardenberg zegt hierover: “Technologie is geen doel op zich. Het doel is om onze inwoners snel en goed te helpen, aan de balie en online. Om dat waar te maken, willen we onze medewerkers zo goed mogelijk faciliteren en daar zoeken we continu de beste technologie bij. We hebben in een eerdere fase al gekozen voor servervirtualisatie aan de back-end. En bij de verhuizing naar het nieuwe gemeentehuis in 2012 zijn we aan de front-end ook overgestapt op desktopvirtualisatie met Horizon van VMware.”

De uitdaging
De ICT-infrastructuur van Hardenberg ondersteunt niet alleen de eigen organisatie. Ook de gemeente Ommen maakt gebruik van de ICT-diensten van Hardenberg. Breukelman: “De storage, inclusief de hosts, voor onze front-end was aan vervanging toe. De performance liep terug en support liep af. Dit zorgde er mede voor dat de gebruikerservaring afnam. Met name in Ommen hadden gebruikers te maken met trage desktops.” Parallel aan dit traject wilde de gemeente de storage van de back-end vervangen. Ook deze was aan het eind van de levenscyclus. Breukelman legt uit: “In deze situatie hebben we bewust gekozen om onze ICT-infrastructuur weer klaar te maken voor de toekomst. We wilden de vertraging oplossen, en tegelijkertijd moderniseren om verzekerd te zijn van een schaalbare, hoog-beschikbare, veilige en redundante omgeving. In het verlengde hiervan speelden eenvoudig beheer en realistische kosten ook een belangrijke rol in dit project.”

De oplossing
In overleg met VMware-partner PQR organiseerde Hardenberg workshops over eisen en wensen aan de nieuwe front- en back-end omgeving. Breukelman: “PQR had bij eerdere projecten een goede indruk gemaakt met een vakkundige en snelle aanpak. Het was duidelijk dat ze technologische kennis en ervaring konden koppelen aan de eisen die wij als gemeente stellen. In de workshops hebben we met hen een stip op de horizon gezet.” 

Na een inventarisatie van eisen en mogelijkheden, bleek dat een hyper converged infrastructuur het beste bij de eisen van Hardenberg aansloot. Aansluitend heeft PQR een high level design gemaakt. “We hebben samen een nieuwe front-end omgeving ingericht met nieuwe servers en VMware vSAN. Aansluitend is er een virtual desktop infrastructure ingericht met VMware Horizon.” Voor de back-end is gekozen voor een VMware vSAN stretched cluster. De servers, networking en storage zijn op twee locaties beschikbaar. De data van de VM’s wordt via vSAN gerepliceerd, zodat ze bij uitval weer snel in de lucht zijn. Zodoende is er voor de Gemeente Hardenberg nu sprake van redundantie zonder extra producten en op basis van eenvoudig, centraal beheer.

Het resultaat
De implementatie is opgesplitst in twee fases. Eerst is de front-end vernieuwd. Breukelman: “Voor ons als gemeente is het erg belangrijk om mee te gaan in de digitale transformatie die niet alleen de gebruikers maar ook onze burgers van ons verwachten. Tegelijkertijd wilden we ook dat onze gebruikers zelf zo min mogelijk oponthoud ervaren van onze modernisering. En dat is gelukt. De storage is nu heel schaalbaar en de nieuwe omgeving is significant sneller. De gebruikerservaring, vooral in Ommen, is sterk verbeterd. Alle gebruikers maken verbinding met het datacenter in Hardenberg en Ommen is de uitwijklocatie. Zo kan de gemeente in geval van een storing of calamiteit gewoon doorwerken. Deze aanpak heeft zich in de praktijk al bewezen. Na een calamiteit enige tijd geleden, lukte het om binnen een half uur om te schakelen. Hierdoor was de verstoring minimaal.” Een ander voordeel van de nieuwe infrastructuur is de veiligheid. “We weten nu zeker dat we de functionaliteit veilig aanbieden. Dat geldt zowel voor de toegang tot applicaties als voor de datastromen binnen het systeem. De keuze voor VMware NSX maakt microsegmentatie mogelijk waardoor het beveiligingsbeleid automatisch op VM-niveau is ingericht. Microsegmentatie splitst de IT-omgeving op in kleinere delen om deze enerzijds gemakkelijker te kunnen beheren en om anderzijds de schade te beperken bij een eventuele inbraak en/of besmetting. Het geïnfecteerde deel kan zo snel geïsoleerd worden van de rest, en voorkomen we problemen door onachtzaamheid of bewuste hackpogingen.”

De Software Defined-strategie op basis van virtuele servers, networking en storage voor de back-end biedt Hardenberg ook diverse voordelen. Breukelman: “De vervanging en uitbreiding van onze compute, networking en storage biedt veel meer dan extra capaciteit en performance. Het beheer is samengesmolten en door de centrale aanpak hebben we beter grip op het beheer van de diverse onderdelen. Dit alles zonder de controle op de omgeving te verliezen. De hogere beschikbaarheid en redundantie zorgen ervoor dat de ongeplande downtime minimaal is. Bovendien kunnen we onderhoud nu ook gewoon onder werktijd doen. Dit heeft geen enkel effect op de gebruikerservaring. Met de nieuwe omgeving kunnen we iedereen binnen de gemeente optimaal ondersteunen. De gewenste ICT-infrastructuur is flexibel, snel, veilig en geautomatiseerd beschikbaar.”

Blik op de toekomst
Gemeente Hardenberg is continu in beweging. “We moeten blijven anticiperen op nieuwe ontwikkelingen, in gemeenteland en technologisch gebied. Zo staat voor eind 2019 een migratie naar Windows 10 op de planning. Op dat moment zullen we samen met PQR de front-end opnieuw tegen het licht houden. Windows 10 vraagt meer resources om dezelfde performance en beschikbaarheid voor eindgebruikers te waarborgen. Met onze huidige ICT-infrastructuur weten we in ieder geval zeker dat we relatief eenvoudig mee kunnen ontwikkelen en zo nodig kunnen uitbreiden. Op die manier waarborgen we dat de medewerkers van de gemeente alle middelen in handen hebben om de dienstverlening aan de inwoners van Hardenberg en Ommen op het hoogste niveau te houden.”


Categorie: Success Stories

Tags:

Gerelateerde artikelen

Geen berichten gevonden.

Reacties zijn gesloten

This site uses cookies to improve the user experience. By using this site you agree to the privacy policy