Všechny firmy jsou technologické

Zveřejněno 28/10/2018 by vmwareczechrepublic
Upozornění: tento článek je starší než jeden rok a nemusí obsahovat aktuální informace.

Bask Iyer, CIO, VMware & Dell Technologies

Ušli jsme velký kus cesty

Každá firma – od zdravotnictví po maloobchod – je dnes technologická. Obchodní výsledky do značné míry stojí na velkých datech a jejich analýze, což staví podnikové IT do popředí pozornosti. IT je odpovědné nejen za zajištění běžného provozu, ale také za začleňování nových technologií – například datové analytiky – do všech částí podniku.

Digitální transformace mění všechny aspekty podnikání, ale nebylo tomu tak vždy. U příležitosti 20. výročí založení společnosti VMware jsme se ohlédli, jak vypadaly informačních technologií v roce 1998. Apple měl dluhy v řádu stovek milionů dolarů a upíral své veškeré naděje na zlepšení k novému počítači iMac typu all-in-one, který přišel na trh v atraktivních odstínech červené, modré, zelené a oranžové. Amazon oznámil, že se nebude omezovat pouze na knihy a rozšíří nabídku, přičemž v předchozím roce vstoupil na burze při ceně 18 dolarů za akcii. Na stránkách Googlu se objevila první tematická grafika Doodle, Microsoft vydal Windows 98 a Billu Gatesovi přistál na obličeji dort, když mířil na schůzku s představiteli EU, a později prohlásil, že mu šlehačka ani moc nechutnala.

Není tomu tak dávno, co profesor Stanfordovy university Mendel Rosenblum pracoval se svými studenty v laboratoři a došli k převratnému zjištění, že virtualizaci, koncept objevený v 50. letech, lze využít pro reálný provoz, nejen pro simulaci. Profesor Rosenblum spolu s Diane Greene, Edouardem Bugnionem, Scottem Devinem a Edwardem Wangem v roce 1998 založili společnost VMware Inc. a o rok později vydali první VMware Workstation, čímž přinesli virtualizační technologii na linuxové desktopy a položili základy zcela nového odvětví.

Tři z našich zakladatelů se zúčastnili oslav 20. výročí, které v minulém rocenedávno proběhly. Bylo fascinující vyslechnout jejich vyprávění o tom, jaké to tehdy bylo. Je až k neuvěření, že z nadšení a podnikavosti pouhých pěti lidí vzešla firma, jejíž tržní kapitalizace dnes dosahuje 50 miliard dolarů. Jsme hrdí na své kořeny a vděční našim zakladatelům, pokračujeme v inovacích a sloužíme našim zákazníkům.

 

IT jako podniková funkce zaostává 

V roce 1998, kdy Profesor Rosenblum a jeho studenti dospěli k poznání, které revolučním způsobem změnilo IT průmysl, se podniková informatika zabývala záležitostmi jako zavádění ERP systémů, automatizace řízení dodavatelského řetězce nebo přechod na Windows 95. Podniky podle odhadů vynaložily 300 miliard dolarů na přípravu počítačů a systémů na vstup do roku 2000 v obavách z možného chaosu v bankovnictví, veřejné správě a energetice. Spolupráce s okolním světem podporovaná informačními technologiemi neexistovala. E-mail sloužil především interním účelům. Vše se outsourcovalo.

Problém Y2K jsme nejen přežili, ale za uplynulá dvě desetiletí byli svědky bezprecedentních technických inovací, především díky distribuovaným sítím, růstu výpočetního výkonu a pokrokům ve vývoji infrastrukturních technologií. Samotné IT oddělení však až tolik revoluční nebylo. Abychom si rozuměli… IT jako funkce nese na bedrech většinu práce potřebné k rychlému rozšíření nových technologií v celém podniku a zároveň se musí věnovat omezování rizik, školení, řízení změn a investicím. Pokrok v oblasti umělé inteligence, strojového učení, internetu věcí a distribuovaných decentralizovaných databází jde rychle kupředu a my se snažíme, aby se nůžky stále víc nerozevíraly. Ještě před půl rokem byl ve středu pozornosti internet věcí, dnes je to umělá inteligence. A za pár měsíců ji nahradí strojové učení. Technologie se vyvíjí stále rychlejším tempem, ale kreativita a podnikatelský duch potřebný k nápaditému využití nových řešení za nimi zaostává. Jinými slovy, nové technologie představují řešení neexistujících problémů.

„Sám buď tou změnou, již chceš vidět ve světě“ – Mahátma Gándhí

 

CIO jako nositel změny

Čtyři moderní hnací síly pokroku – mobilita, cloud, IoT a AI – změnily každou firmu na technologickou. Výroční zprávy podniků připomínají zprávy o vývoji IT. Klimatizační systémy velkých průmyslových podniků nahrazují komplexní systémy pro automatizaci budov založené na síti senzorů. Ve finančnictví vlivem technologií nezůstal kámen na kameni. Tradiční maloobchodní model je vzhůru nohama a další změny můžeme očekávat, až AR, NFC a Bitcoin zásadněji ovlivní nákupní chování spotřebitelů.

Nové technologie přichází rychleji, než je dokážeme využít. Ve spotřebitelském segmentu umožňují mobilní technologie, IoT a domácí digitální asistenti poměrně levně přeměnit celou domácnost na chytrou. To ovlivňuje představy i o možnostech podnikového IT, které ale za spotřebitelskými technologiemi zaostává. Těm, kdo jsou ochotni riskovat, chtějí postupovat rychle a ve svých týmech posouvat hranice inovací, se však nabízí nevídané možnosti.

V tuto chvíli je to CIO, kdo má nejlepší předpoklady převzít otěže transformace, protože se celá podniková kultura bude muset přizpůsobit tomu, že prioritou jsou digitální procesy a kanály. V nové éře musí být flexibilní a akceschopné nejen IT, ale také HR, marketing a zákaznické služby. Lidé a procesy se vyvíjí a mnozí CIO budou potřebovat „měkčí“ dovednosti pro spolupráci s ostatními částmi podniku, budou muset pochopit potřeby a chování zákazníka a stát se nositeli změn. „IT bude hrát v podniku novou, strategičtější úlohu přesahující podpůrnou funkci, úlohu, která bude spočívat v tvorbě ekonomické hodnoty pomocí technologických inovací a digitálních iniciativ,“ tvrdí autoři nedávno vydané studie společnosti McKinsey & Company zaměřené na budoucí postavení a roli IT v podniku.*

 

Návod na přežití pro CIO

To je náročný úkol, který si vyžádá čas. Patříte-li k těm, kdo si rádi odškrtávají ze seznamu úkolů, už máte dva roky zpoždění, protože seznam nebude nikdy hotový. Pokud ale dokážete odvážně kráčet vpřed tváří v tvář nejistotě, jste člověk na správném místě, neboť technologická generační propast již neexistuje. Dříve trvalo roky, než se nová technologie uchytila. Dnes to jsou řádově měsíce. Musíme přijímat rizika, postupovat vpřed, aniž bychom znali úplný obraz (především u AI), a spolupracovat s ostatními při všem, co děláme, což se týká zejména managementu při podpoře inovací. Ředitelé IT a jejich týmy budou muset převzít iniciativu a tyto změny prosazovat.

Osobně jsem nesmírně zvědavý, jaké příležitosti přinesou dvě příští desetiletí. Bude to divoká jízda. Jste na ni připraveni?


Kategorie: Novinky a hlavní zprávy

Tagy:

Související články

No related posts found

Komentáře

Zatím žádné komentáře

Add a comment

Your email address will not be published.

This site uses cookies to improve the user experience. By using this site you agree to the privacy policy