Co přinesl letošní VMworld českým a slovenským zákazníkům

Zveřejněno 08/11/2019 by vmwareczechrepublic
Upozornění: tento článek je starší než jeden rok a nemusí obsahovat aktuální informace.

Ohlédnutí za konferencí VMworld Europe 2019 z pohledu Elišky Jirovské, Country manažerky VMware pro Českou republiku a Slovensko

 

Tak jako každý rok, VMware přinesl prostřednictvím konference VMworld spoustu novinek a příležitostí pro naše zákazníky a uživatele. Vždy je příležitost představit něco revolučního a nejinak tomu bylo i v tomto ročníku. Myslím, že spoustu nadšení vyvolal projekt „Pacific“, jenž umožňuje provozovat kontejnerové technologie přímo v našem hypervisoru vSphere nebo projekt „Tanzu“, který slouží pro monitoring a správu Kubernetes clusterů bez ohledu na to, jestli jsou umístěny v datovém centru nebo cloudu. Pro VMware jsou ostatně kontejnery velmi diskutovaná technologie, protože budoucnost veškerých aplikací leží jednoznačně v kontejnerovaných aplikacích.

Pro českého a slovenského zákazníka přinesl VMworld obohacení v současných čtyřech pilířích, které jsou pro český a slovenský trh aktuálně klíčové.

Jednak je to HCI nebo-li hyperkonvergovaná technologie, která v sobě zahrnuje samotný hypervisor vSphere, pak distribuovaný storage vSAN a vCenter. Druhým pilířem je síťová a bezpečnostní technologie v podobě produktu NSX. Třetím pilířem, který je pro naše zákazníky zajímavý, je využití Cloud technologie. Zde pak migrace mezi prostředími a následné využití cloudových prostředí pro potřeby společností. Otázky týkající se cloudů se u našich technických specialistů objevují takřka každý den. Čtvrtým pilířem se v současné chvíli stává otázka využití kontejnerů v prostředí našich společností. Ten nástup je opravdu mohutný a raketový a jen pro zajímavost, každý druhý technický workshop se v současné chvíli týká kontejnerů.

Pojďme se tedy podívat, jak se VMware vyvíjí v těchto čtyřech oblastech a co VMworld nabídne českému a slovenskému zákazníkovi.

 

HCI

Do prostředí hyperkonvergované infrastruktury jsme přinesli řadu novinek. Například vSAN je aktuálně k dispozici ve verzi 6.7 Update 3, kde tato verze zákazníkům přinesla zejména podporu Cloud Native aplikací (podpora kontejnerů) a cca. dalších 6 důležitých vylepšení.

Nicméně, pro naše zákazníky investice do vSAN znamená investici, která se zhodnotí okamžitě v podobě zrychlení diskových operací a především v distribuci výkonu mezi jednotlivé servery. To, že jde vSAN správným směrem jasně dokazuje studie IDC 1), která ukazuje, že vSAN, respektive VMware HCI má aktuálně 41% tržní podíl a meziroční 66,3% růst. To, že si vSAN vybralo více než 20.000 zákazníků z různých oblastí trhu, jasně zobrazuje důvěru v tuto techologii.

 

NSX

Stejně tak, jako je pro nás důležité našim zákazníkům dodávat spolehlivý a stabilní hypervisor a storage, cítíme i stejnou zodpovědnost v zabezpečení našeho prostředí s ohledem na data zákazníků. Neustále posilujeme vnímání společnosti VMware jako dodavatele bezpečnosti. Akvizice společnosti Carbon Black je jasným důkazem toho, že bezpečnost dat a to nejen v datových centrech, ale i v cloud prostředích je pro nás důležitá.

Platforma NSX je neustále obohacována o nové a nové technologie. Dalo by se říct, že NSX směřuje k jednomu cíli a to nahradit fyzická bezpečnostní zařízení v datacentru za virtuální. Tento trend je zřejmý ze dvou dalších důvodů. Tím prvním je akvizice společnosti AVI Networks, jakož to pokročilým distribuovaným load balancerem a web aplikačním firewallem (WAF). Tuto akvizici již velmi intenzivně integrujeme a vy můžete tento produkt najít v portfoliu VMware pod názvem NSX Advanced Load Balancer. Tím druhým dobrým důvodem proč investovat do NSX je funkce distribuované detekce a prevence útoků (IPS/IPS), která byla oznámena právě v Barceloně. Jedná se o doplnění našeho firewallu o tento mechanismus, takže opět díky distribuované technologii, dokážeme využít velkého výpočetního výkonu každého ze serverů a vzít si desetinu nebo procento výkonu CPU k tomu, abychom povýšili zabezpečení aplikací na ještě vyšší úroveň. Takže zapomeňte na nerozšiřitelná fyzická zařízení a rozšiřujte a spotřebovávejte bezpečnost tam, kde je to aktuálně potřeba. V distribuovaném modelu získáváte zejména flexibilitu a nemalou úsporu prostředků.

 

Cloud

Cloud je téma nejednoho rozhovoru mých obchodních kolegů. Většina společnosti stále přemýšlí nad tím, jak změnit způsob práce a využít neomezených možností nákupu výkonu a místa v cloudu dle aktuální potřeby jejich společnosti. Už jsme si trochu zvykli, že zákazníci přecházejí na OPEX model nákupu a netouží po vlastnictví perpetuálních licencí. Tady vidíme jasný akcelerátor cloudových služeb.

K tomu, abychom dokázali cloud služby dobře využít, musíme začít už v samotném datovém centru, ze kterého chceme, nejlépe za plného provozu, data migrovat do prostředí cloudu nebo dalšího datového centra. Pokud uvažujeme o automatizaci těchto procesů a chceme vytvářet bezpečná a dobře monitorovaná prostředí, tak jako dobrý základ nám může posloužit produkt vRealize Automation, který těsně před VMworldem vyšel ve verzi 8.0. Tato verze je jednoznačně ve znamení podpory hybridních prostředí a obsahuje orchestrátor pro síťové propojení prostředí, umožňuje automatizaci pro DevOps a mnoho dalších nástrojů. Samozřejmostí je podpora Amazonu, Azure a Google cloud platforem.

Pro akceleraci migrace mezi datovým centrem a cloudem nabízí VMware jako kostičku skvěle promyšlené mozaiky, produkt SD-WAN by VeloCloud, který pomůže zákazníkům inteligentně využít veškerou dostupnou konektivitu v lokalitě a zvýšit tak rychlost a kvalitu spojení do cloudu pomocí inteligentního balancování linek v lokalitě. Takto lze migrovat stovky virtuálních strojů rychle a spolehlivě. Tento produkt v současné chvíli nabízíme buď jako virtuální stroj anebo software integrovaný do zařízení společnosti DELL.

Jelikož víme, že aplikace v cloudu nejsou zadarmo a na optimalizaci prostředků je kladen velký důraz, VMware nabízí v této oblasti produkt vRealize Operations 8.0. Tento produkt monitoruje veškeré dění v cloudu, průběžně jej analyzuje a navrhuje optimalizaci nebo sám optimalizaci provádí.

 

Kontejnery

Kontejnery jsou téma, které opravdu hýbe trhem. Vývojáři v jednotlivých společnostech vyvíjí neskutečný tlak na administrátory datových center, aby jim vytvořili podmínky pro vývoj a provoz aplikací v kontejnerech. Naši systémoví inženýři se tak stávají často konzultanty a průkopníky trhu na téma kontejnerů a jejich provozu. Úspěšně nabízíme produkt VMware Enterprise PKS, který je velmi vhodným prostředím pro provoz kontejnerů. Určitě vám neušla akvizice společnosti Pivotal, která se přípravou prostředí pro provoz kontejnerů přímo zabývala.

VMware jde ale ještě dál, což dokazuje oznámení vývoje produktu Pacific. Představa, že provozujete kontejnery spolu s virtuálními stroji a to v běžném prostředí našeho hypervisoru vSphere. Chceme, aby vSphere byl nativním prostředím pro Kubernetes platformu a dokázal tak využít všechny možnosti, které mu hypervisor nabízí.

Troufám si říct, že je to opravdu revolucí v pravém slova smyslu.

A nebylo by úspěšné mozaiky bez podpory jednotného monitoringu kontejnerové platformy bez ohledu na to, kde běží a dokonce na čem. Tanzu je kontrolní software, který řeší operace administrátora kontejnerové platformy, mezi které patří životní cyklus Kubernetích clusterů, jejich zdraví, bezpečnost, kontrola konfigurace, zálohy a obnova, kapacitní plánování apod. To přesně jsou úkoly pro Tanzu. To, že VMware je přátelský i k ostatním prostředím, dokazuje podpora prostředí OpenShift nebo dokonce domácích implementací Kubernetes.

 

Co říci závěrem?

Novinek, které jsme pro Vás v letošním roce připravili je opravdu hodně. Sám VMworld letos poskytl svým návštěvníkům více než 900 přednášek a to, že jsme mohli v Barceloně letos uvítat více než dvě stovky návštěvníku z České a Slovenské republiky, je jasným důkazem toho, že VMware je společnost, která má trhu co nabídnout a bude ve své práci, s nemenším úsilím pokračovat.

 

 

 

1) http://vmwareblog-staging.b2ldigital.com/virtualblocks/2019/06/26/vmware-idc-hyperconverged-infrastructure/


Kategorie: Novinky a hlavní zprávy

Tagy: , , , ,

Související články

Zveřejněno 02/02/2018 by blogsadmin

Predikce CIO k transformaci IT v roce 2018

Každoroční predikce pro IT vydávám již řadu let. Loni jsem se oznámkoval průměrnou trojkou za to, jak spolehlivé byly moje předpovědi na rok 2016. Když se podívám na předpovědi na rok 2017, mám mnohem lepší pocit, protože většina trendů, které jsem očekával, se uskutečňuje. To mě povzbudilo ke zpracování výhledu na rok 2018 a dále. […]

Zveřejněno 24/05/2018 by marcoa

Savencia využívá virtualizaci pro zjednodušení IT

IT prostředí producenta mléčných výrobků Savencia je plně virtualizováno na VMware vSphere a centralizováno v pražském sídle firmy. Přesto je ale nutné technicky provozovat jednotlivé výrobní celky v celkem čyřech výrobních závodech rozmístěných napříč Českou republikou a Slovenskem. To vyžaduje nasazení moderní hyperkonvergované infrastruktury, která umožňuje spravovat všechny komponenty jako jednu. Savencia si vybrala virtualizaci […]

Zveřejněno 21/01/2019 by vmwareczechrepublic

Tři předpoklady úspěchu na trhu 5G

Poskytovatelé komunikačních služeb po celém světě mají zcela mimořádnou a jedinečnou příležitost definovat a dodat na trh příští vlnu převratných služeb a uživatelských zkušeností.

Komentáře

Zatím žádné komentáře

Add a comment

Your email address will not be published.

This site uses cookies to improve the user experience. By using this site you agree to the privacy policy