DISCLAIMER: Den här artikeln är äldre än ett år och kan inte vara aktuell med senaste händelser eller ny tillgänglig information.
AV Rasmus Holtet Rüsz, SNR. Regi systemteknik, Japan, VMware KK
När jag år 2005 anställdes av VMware som en av de första i Danmark, var jag inte medveten om den resa som väntade såväl rent mänskligt som professionellt. Min ingång till VMware, som då fortfarande var att betrakta som ett startup, blev i positionen som systemingenjör. Att arbeta med kombinationen av teknologi och management, samt möjligheten att snart kunna tillträda tjänsten som Systemingenjörsmanager gjorde att jobbet kändes såväl meningsfullt som motiverande. Senare följde en mer specialiserad roll som tekniskt ansvarig för vår nätverks-och säkerhetsverksamhet i Nordeuropa, för att slutligen ha ansvar för inrättandet av ett lösningsorienterat arkitektteam med ansvar för hela Europa och vår SDDC- (Software-Defined Data Center) portfölj, säkerhet och affärsstrategi, samt organisationsförändring.
2018 blev på många områden ett år att minnas. Jag fick då möjlighet att söka mig till Japan och arbeta för VMware som Senior Director Systems Engineering med fokus på praktiskt taget varje aspekt av lösningar och management av VMwares närvaro på den japanska marknaden och i den asiatiska regionen. Jag har nu haft min nya roll i snart ett halvår, och inlärningskurvan har varit både brant och oerhört givande. När det gäller både verksamhets- och organisationskultur och införande av teknologi, finns det annan dynamik, andra traditioner och influenser som givit upphov till många idéer och ett antal initiativ för hur de nordiska länderna kan hitta inspiration från Japan och på samma sätt hur Japan kan hitta inspiration utomlands.
Nu när Japan ser fram mot ett OS år 2020, har de innovativa krafterna lagt i högsta växeln, och utvecklingen och implementeringen av ny teknik är inget annat än hisnande. Med Tokyo som det största stadsområdet i världen, med totalt 38 miljoner invånare, kan det verka som en logistiskt ohanterlig uppgift att tillhandahålla transport och säkerhet inte bara för stadens befintliga invånare, utan också för de många tusentals tillresande idrottare – och de hundratusentals åskådare – som anländer till Tokyos flygplats om ett år. Beväpnade med innovativ teknik och smarta lösningar har Tokyo dock förberett sig mycket grundligt. Jag har helt kort valt att skriva om fyra av de tekniker som för närvarande införs i Japan för att bemöta de Olympiska Spelen, men också för att skapa mervärde i det japanska samhället under åren efter evenemanget.
EUC (End User Computing)
OS 2020 har redan lett till en stor ökning av implementeringar på EUC-området i Japan. I ett redan tätbefolkat stadsområde förväntas infrastrukturen komma att belastas hårt, med förseningar inom transportsektorn, och en lokalbefolkning som kommer att ha svårt att ta sig till och från sina arbetsplatser. Med en utveckling av den digitala arbetsplatsen, med fokus på utökad EUC (End User Computing), kan företag bättre och säkrare erbjuda möjligheten att jobba hemifrån och därmed effektivisera och säkra verksamheten. VMware samarbetar med det offentliga organet Toshima-KU. Toshima-KU såg snabbt möjligheterna med en VDI-lösning från VMware med 40 000 desktops i en virtuell miljö, där nätverket är mikrosegmenterat och säkrat för att förhindra riktade attacker, men också effektiviserar arbetsstyrkan markant. För mer information, läs gärna en fallstudie i ämnet här.
Smart stad med 5G
För att optimera åskådarupplevelsen inför OS implementeras 5G-nätverk i staden. En av de viktigaste fokuspunkterna med att göra Tokyo till en 5G-redo, smart stad är säkerheten. Till exempel kommer det att finnas ansiktsigenkänningsteknik för utökad säkerhet vid inträde till arenorna.
Med 5G-nätet kan fansen hålla kontakten med varandra, men även med omvärlden genom att optimera uppdateringarna från OS direkt från Tokyo. Det kommer att bli en imponerande setup som erbjuder 360-graders video, 8K-video för smartphones och VR-hörlurar för att ge en bättre upplevelse som fjärråskådare av OS 2020. Läs mer om 5G här.
Smart stad med IoT
En annan del av Smart stad-initiativet är fler sensorer och IoT-enheter för att att koppla samman staden. IoT är fortfarande i en kreativ fas, där det bara är fantasin som sätter gränser för vilken data som kan samlas in och vad som optimeras.
Medan IoT erbjuder en hel del innovativa möjligheter genom datainsamling och optimering av resurser, kommer tekniken samtidigt med en förhöjd säkerhetsrisk. Japan har meddelat, att de kommer att hacka konsumenternas IoT-enheter, för att se om deras lösenord är säkra nog att undgå en upprepning av den skadliga koden ”Olympic Destroyer”, som var i omlopp under olympiska vinterspelen i Pyeongchang i Sydkorea 2018. Det talas om att myndigheterna kommer att kontrollera över 200 miljoner enheter, och man vill börja med routers och kameror.
Industriverksamheter kommer att möta fler utmaningar när de ska implementera IoT, där enhetshantering och säkerhet kommer att vara några av de största svårigheterna.
VMware fokuserar på ett brett spektrum av möjligheter för teknisk innovation och smarta städer och fokuserar därför starkt på säkerhet och hantering av IoT-enheter. VMware Pulse IoT Center är en plattform som utformats för att hjälpa till att implementera, distribuera, hantera och skydda alla IoT-enheter i nätverket. Läs mer om IoT här.
VMware Cloud på AWS
Japan har en av världens största nationella ekonomier och är med på Bloombergs lista över världens mest innovativa länder. Samtidigt är landet en av de ledande nationerna inom ny teknik. Med undervattenskabeln som förbinder Japan med resten av Asien och Nordamerika, har Japan unika möjligheter till Cloud-utbud, så intresset runt VMware på AWS är stort. I november 2018, meddelades att VMware Cloud på AWS var tillgänglig för Tokyoregionen.
Både den privata och offentliga sektorn använder OS som en teknisk hävstång i ett mycket varierat serviceutbud, och det är samtidigt viktigt att understryka att VMwares partner-ekosystem är och förblir i centrum för utbyggnaden av ett stort antal tjänster baserade på Private-, Public- och Hybrida molntjänster. Detta gäller både före, under och efter OS.
Ett bra exempel på den digitala utvecklingen är tillgången till och användningen av tjänster från olika molnleverantörer. För att stödja OS i Tokyo 2020 som en av de största transportoperatörerna i Japan, är företaget i fråga dedikerade till digital omvandling för att optimera kundupplevelsen. Övergången till SaaS är avgörande för bättre passagerarlogistik, biljettköp online, boardingsystem, etcetera – samtliga dessa är uppgifter som i åratal varit reserverade för mainframevärlden. För att underlätta användningen av privata och offentliga moln, används IT-tjänster, DB-integration och utökad API-baserad infrastruktur både på IBM Cloud och VMware på AWS. SDDC och Hybrid Cloud är avgörande för att stödja företagets digitala plattform och kunna erbjuda kunderna bästa möjliga upplevelse av OS 2020. Samtidigt säkerställs företagens anställdas tillgång till sin virtuella arbetsplats, oavsett var de befinner sig, med säker tillgång till data och applikationer.
Om du vill veta mer om VMware på AWS kan du gå med i någon av följande webbsändningar
Juli 11: Introduktion till VMware Cloud på AWS
16 juli: VMware Cloud på AWS teknisk djupdykning
De olympiska spelen är ett ambitiöst värdskap för alla länder – det finns det ingen diskussion om. I år arbetar dock Japan med teknik för att sätta ribban ännu högre än tidigare. En prestation som denna, som är värd en guldmedalj i innovation, bör inte förbises av oss i Norden; låt oss inspireras, skörda frukterna av deras innovativa införande tillsammans med dem och sikta på samma ambitionsnivå som Japan.
Kategori: Nyheter och höjdpunkter
Taggar: 5G, datacenter, digitala arbetsplatsen, innovation, vmware, VMware Cloud Services
Inga kommentarer ännu