Savencia využívá virtualizaci pro zjednodušení IT

Zveřejněno 24/05/2018 by marcoa
Upozornění: tento článek je starší než jeden rok a nemusí obsahovat aktuální informace.

IT prostředí producenta mléčných výrobků Savencia je plně virtualizováno na VMware vSphere a centralizováno v pražském sídle firmy. Přesto je ale nutné technicky provozovat jednotlivé výrobní celky v celkem čyřech výrobních závodech rozmístěných napříč Českou republikou a Slovenskem. To vyžaduje nasazení moderní hyperkonvergované infrastruktury, která umožňuje spravovat všechny komponenty jako jednu. Savencia si vybrala virtualizaci VMware vSphere a VMware vSAN, aby zajistila vysokou dostupnost i pro výrobní servery, odpadla nutnost údržby infrastruktury vSAN a tím pádem se snížily náklady na údržbu, ale i kvůli centrální správě pomocí jediné konzole a jednoduchosti celkového provozu IT.

Savencia Fromage & Dairy je globální producent mléčných výrobků a největší výrobce značkových sýrů na světě. Ve 29 zemích má 18 900 zaměstnanců, produkty se prodávají ve 120 zemích světa. V České republice a na Slovensku má Savencia celkem čtyři výrobní závody s 1200 zaměstnanci. K nejznámějším lokálním značkám zde patří Lučina, Pribináček, Apetito, Král sýrů, Sedlčanský a Liptov.

Modernizace datových center je nezbytná pro flexibilitu, bezpečnost a škálovatelnost infrastruktury. Pro společnost, která má více výrobních zařízení v různých lokalitách a produkuje mléčné výrobky, je klíčový perfektní time management, a proto si musí být jista, že všechny výrobní jednotky jsou dobře spravovány také z hlediska IT.

Savencia nedávno centralizovala své kanceláře a IT, je 100% virtualizována na VMware vSphere a využívá technologii VMware Horizon jak pro pražskou centrálu, tak pro své výrobní závody. Ta umožnila sjednocení vzdálených poboček při současném zvýšení bezpečnosti, protože uživatelé využívají virtuální desktopy v datovém centru pražské centrály, na vzdálených lokalitách jsou provozovány pouze zařízení nutně spojené s výrobními celky. Datové centrum je založené na vSphere 6.5 a obsluhuje jak prostředí pro Českou republiku, tak i pro Slovensko.

Nicméně i přes centralizaci je technicky nutné provozovat výrobní celky, tak aby se garantovala vysoká efektivita provozu. Na všech lokalitách byla využívána vSphere Standard s interním či externím SAN diskovým polem. To nejen přinášelo problémy s údržbou a správou, ale limitovalo to díky nutnosti investic do komponent i pružnou reakci na potřebné změny dle požadavků rozvoje firmy.

Savencia oslovila s problémem společnost Data Protection Delivery Center (DPDC), se kterou v oblasti IT spolupracuje již řadu let a která je Enterprise partnerem VMware. Ta po analýze potřeb zákazníkovi doporučila využít technologii vSAN. Hlavním důvodem výběru tohoto řešení bylo zvýšení dostupnosti a zastupitelnosti hardware – společnost Savencia požadovala zajištění vysoké dostupnosti i pro výrobní servery při dosažení co nejnižších nákladů na údržbu.

Doposud využívaná externí úložiště tak byla v jednotlivých závodech nahrazena dvěma vSAN nody pro každou lokalitu s centrálním umístěním witness komponenty. Díky již dříve realizovaným úpravám IT infrastruktury firmy tak vznikla moderní hyperkonvergovaná virtualizovaná infrastruktura, která umožňuje centrální správu všech komponent z VMware vCenter, na pobočkách nutnost správy téměř odpadla. Řešení s vSAN nabídlo oproti předchozímu stavu klíčovou vysokou dostupnost, kapacitu i nadstandardní výkonnost.

„Technologie vSAN nám umožnila jednoduše rozšířit virtualizaci vSphere i na úložiště a vytvořit moderní infrastrukturu, která absolutně zapadá do našeho IT prostředí a kterou dokážeme bez problému provozovat s našimi stávajícími znalostmi a dovednostmi. Pomohla nám zjednodušit správu, protože nyní můžeme vše řídit z naší pražské centrály jako jeden celek přes společné rozhraní,“ vysvětluje Vladimír Drápalík, IT manažer pro CZ & SK společnosti Savencia Fromage & Dairy.

Díky využití technologií vSphere 6.5 a vSAN 6.6 zajistila společnost Savencia vysokou dostupnost i pro výrobní servery – firma mohla pro zlepšení využít výhody vestavěné vysoké dostupnosti ve vSphere 6.5. Přitom se zefektivnila údržba fyzické infrastruktury. Savencia se navíc rozhodla pořídit si od DPDC kapacitu úložiště jako službu – celé řešení je tak postaveno na pronájmu a odpadla tak nutnost vstupních investic pro pořízení jakýchkoliv licencí.

Řízení IT provozu firmy velmi usnadňuje i centrální správa prostřednictvím jediné konzole a jednoduchost provozu celého řešení, díky čemuž jsou náklady na školení IT pracovníků minimální.

Zapojení spolehlivých technologií je pro výrobce mléčných produktů rozhodující. Každá minuta poruchy výrobní nebo balicí linky má významný vliv na výrobu a prodeje firmy. „Provoz části virtuálních strojů je pro naši výrobu kritický, nedostupnost může v některých případech dokonce zastavit výrobní linku či expedici zboží,“ říká Vladimír Drápalík.

Společnost Savencia je nyní již plně virtualizovaná. Firma se ale neustále rozrůstá a IT infrastruktura založená na VMware umožňuje snadné rozšíření firmy o další lokality při zachování snadné správy, kterou nově implementované řešení umožnilo.


Kategorie: Novinky a hlavní zprávy

Tagy: , , , , , ,

Související články

Zveřejněno 23/07/2018 by vmwareczechrepublic

Závody v inovacích

Proč vás schopnost inovovat udrží ve hře Richard Bennett, Head of Accelerate & Advisory Services, VMware Rychleji, rychleji a ještě rychleji. Tempo, s jakým na trh přichází dosud nevídané produkty – od žárovky přes iPhone po elektromobil – stále stoupá, ale každá novinka se velmi rychle stává samozřejmostí. Jako podniky i jednotlivci máme stále vyšší nároky, […]

Zveřejněno 06/06/2019 by vmwareczechrepublic

VMware vForum 2019 – ohlédnutí za konferencí

Dne 4. června se v pražském hotelu Clarion uskutečnila tradiční konference VMware vForum 2019 a i letos nabídla pohled na technologické trendy v cloud computingu a příklady jejich využití.

Zveřejněno 01/02/2018 by blogsadmin

Swisscom: zrychlení inovačního cyklu díky cloudu

Swisscom je největší švýcarská telekomunikační a IT společnost, která poskytuje cloudové, internetové, televizní a mobilní služby domácnostem i mezinárodním firmám. Vybudovala si pověst důvěryhodného partnera v digitálním světě. Nedávno rozšířila svoji nabídku cloudových služeb o nový produkt, platformu Enterprise Service Cloud. „Tato cloudová platforma Swisscomu pomáhá odlišit nabídku od konkurence, inovovat a nacházet nové příležitosti […]

Komentáře

Zatím žádné komentáře

Add a comment

Your email address will not be published.

This site uses cookies to improve the user experience. By using this site you agree to the privacy policy