Jak mohou inovace mobilních technologií přispět ke zlepšování péče o pacienta

Zveřejněno 21/09/2018 by vmwareczechrepublic
Upozornění: tento článek je starší než jeden rok a nemusí obsahovat aktuální informace.

Charles Barratt, Principal Business Solutions Architect, EMEA EUC Strategic Accounts, VMware

Úkolem poskytovatelů zdravotní péče je zajistit účinné a efektivní služby pacientům – od základního ošetření přes diagnostiku po následnou péči. Přesto mnohde poskytování ucelené péče vázne na nedostatcích v návaznosti procesů a vzájemné komunikaci mezi jednotlivými složkami.

Postupné zavádění mobilních technologií v sektoru zdravotnictví vede k pozvolným změnám v inovační praxi. Podle nové studie společnosti Deloitte dosahovala v roce 2014 hodnota globálního trhu digitálních zdravotních služeb 23 miliard britských liber a do roku 2018 se téměř zdvojnásobí na 43 miliard. Technické pokroky jako přihlašování ke statickým pracovním stanicím pouhým přiložením identifikační karty, vývoj chytrých léčiv a přenosné diagnostické systémy jsou v praxi vidět stále častěji. Pro zkvalitňování zdravotní péče je však nejdůležitější způsob, jakým mohou mobilní technologie změnit celý zdravotnický ekosystém.

O digitálních inovacích ve zdravotnictví se sice často hovoří, ale realita odvětví s chronicky nedostatečnými rozpočty a neustálým tlakem na snižování nákladů jim příliš nesvědčí. Ti, kdo zavádí nové technologie pro pacienty si musí uvědomovat také další bariéry v podobě stárnutí populace a nerovnoměrnosti v ochotě užívat mobilní služby mezi různými věkovými a sociálními skupinami. Jak mohou poskytovatelé zdravotní péče zavádět nové mobilní technologie, které zefektivní provoz, usnadní práci týmům zdravotníků, a především přispějí k lepší péči o pacienty?

Jak nasytit hlad po datech

Analýza dat ve spojení s mobilitou otevírá poskytovatelům zdravotní péče nové možnosti. Například umělá inteligence dokáže detekovat vzorce v datech o vývoji zdravotního stavu populace a předpovídat vznik pandemií, čímž pomáhá optimalizovat zdravotnické zdroje.

Dalším zajímavým trendem, kterému by poskytovatelé zdravotní péče měli věnovat pozornost, je rozmach nositelných digitálních zařízení. Pacienti stále častěji užívají mobilní zařízení jako součást svého režimu péče o zdraví – například fitness náramky ke sledování srdečního rytmu, počtu ušlých kroků nebo kvality spánku. Taková data lze užívat ke vzdálenému monitorování pacienta zdravotním personálem v rámci systému průběžné péče, k němuž postupně směřujeme. Ani zdravotní pojišťovny by si neměli nechat ujít přínosy získávání údajů o aktivitě pacienta z nositelných zařízení, protože je mohou využít při stanovování pojistných nákladů a ceny pojistných plánů – a více své nabídky uzpůsobovat na míru jednotlivým pacientům.

Sběr dat o pacientech z mobilních zařízení lékařům umožňuje také sestavovat elektronické statistiky a získávat skutečně ucelený pohled na pacienta v reálném čase. Jednodotykové přihlašování k libovolnému zabezpečenému terminálu pomáhá zrychlit přístup k údajům o pacientovi a stanovit nejvhodnější způsob léčby. Zdravotní aplikace dokáží shromažďovat více dat než dříve – od výsledků krevních testů po informace o medikaci, hodnoty glykémie a snímky z vyšetření – to vše umožňuje lékařům poskytovat kvalitnější služby před, při a po vyšetření pacienta. Lepší mobilní řešení poskytují více dat, které slouží jako podklad pro rozhodování zdravotníků a pro zefektivňování provozu zdravotnických zařízení.

Mobilní zařízení zároveň umožňují pacientům absolvovat videokonzultace s lékařem na dálku a tím omezovat počet osobních návštěv na skutečně nezbytně nutný. Péče o pacienta již tedy nemusí být omezená zdmi zdravotnického zařízení. Další mobilní inovace jako rozšířená a virtuální realita si v budoucnu také naleznou cestu do nemocnic, zejména fakultních.

Na papíře takové inovace vypadají jako ideální stav, ale jaká je skutečnost? Jejich základním předpokladem je přenos dat mezi pacientem, poskytovatelem péče a zdravotnickým systémem, přičemž všichni aktéři musí nejprve vyřešit problematiku bezpečnosti.

Jak vyřešit bezpečnostní otázky

Příležitosti k rozvoji a inovacím se nabízí, ale největší překážkou jejich realizace je bezpečnost. Se stoupající hodnotou dat stoupá i jejich zranitelnost. Užívání mobilních zařízení ve zdravotnictví představuje vstupní bránu pro útočníky, kteří chtějí získat přístup ke zdravotním záznamům pacientů, do klinických systémů a nemocničních sítí. Například hollywoodský herec Charlie Sheen loni oznámil, že byl vydírán poté, co byly zjištěny podrobnosti o jeho zdravotním stavu.

Pro další pokroky ve zdravotnictví je tedy nezbytné odstranit bariéru, která brání jeho transformaci na celém světě – vyřešit problematiku bezpečnosti. Začít je možné následovnými kroky:

  1. Jít příkladem – vyšší management si většinou uvědomuje přínosy mobility, ale musí zajistit bezpečné prostředí pro její zavádění – zejména v tak silně regulovaném sektoru, jako je zdravotnictví, kde jsou údaje o pacientech vysoce citlivými a vysoce cennými informacemi, a kde je nutné dodržovat striktní zásady pro nakládání s daty.
  2. Školit zaměstnance v oblasti mobilní bezpečnosti – Je nutné, aby vedení informatiky zavedlo patřičné procesy a zajistilo řádné školení v problematice regulatorních povinností. Papírovou zdravotní dokumentaci lze umístit pod zámek, ale elektronické záznamy často putují mezi různými zdravotnickými zařízeními. Zaměstnanci musí být dostatečně a pravidelně proškolováni v oblasti mobilní bezpečnosti a být seznámeni s dopady narušení dat.
  3. Investovat do technologií, která snižují rizika – Zdravotnické organizace začínají větší měrou investovat do informačních technologií, avšak aby udržely krok s tempem změn v odvětví, potřebují investovat správných technologií. Musí začít opouštět zastaralé technologie. Začlenění bezpečnostních technologií jako VMware NSX a TrustPoint do základu infrastruktury zajistí, že všechna koncová zařízení budou chráněna. Množství kybernetických útoků neustále stoupá a zdravotnická zařízení musí udělat vše, co je v jejich silách, aby zmírnila rizika.

Ve zdravotnictví existuje nepřeberně možností pro inovace s využitím mobilních technologií. Klíčem je vytvořit bezpečné prostředí podporující inovace při vývoji aplikací, přičemž primárním cílem je poskytovat prvotřídní a bezpečné služby pacientům. Výhodou mohou být i vládní dotační programy na investice do moderních technologií.

Ačkoli se bezpečnostní technologie postarají o rizika spojená s mobilitou, musí si zdravotnická zařízení uvědomit, že transformace začíná u koncových uživatelů. Musí identifikovat svá problematická místa a zjišťovat, jak mohou mobilní technologie přispět k jejich odstranění. Kombinace video vyšetření, spolupráce na obsahu, užití nositelných zařízení a mobilních technologií dokáže zkvalitnit péči o pacienty i při rozpočtových omezeních.

Spolupráce se správným partnerem, jako je VMware AirWatch, umožní vytvořit platformu pro správu zařízení, která získávají údaje o pacientech, a podpoří digitální transformaci a mobilní inovace ve zdravotnictví, jejichž výsledkem bude vyšší standard zdravotní péče. Bude důležité toto spojit s provázanými bezpečnostními a CX strategiemi, aby bylo možné dosáhnout kvalitativní změny pro pacienty, přínosu pro daňové poplatníky a celkového zlepšení zdravotnictví.


Kategorie: Novinky a hlavní zprávy

Tagy: , , ,

Související články

Zveřejněno 21/02/2018 by blogsadmin

Dokonale fungující partnerství pomáhá vytvářet mimořádnou zákaznickou zkušenost

By Kirsten Cox, Vice President Marketing, EMEA, VMware Jedním z aktuálně nejvýznamnějších trendů digitální transformace je snaha o zajištění maximálního komfortu pro zákazníků i zaměstnance. Zkušenost zákazníků a interních uživatelů byla i stěžejním tématem na letošní konferenci VMworld Europe. Ukazuje se, že převratné moderní technologie – jako cloud, mobilita a nové přístupy k bezpečnosti – napomáhají takové […]

Zveřejněno 14/12/2017 by blogsadmin

Zabezpečení dat jako základní předpoklad digitalizace zdravotnictví

Stěží existuje nějaký prvek zdravotnictví, který by nebylo možné vylepšit díky snazšímu přístupu k datům, avšak narušení bezpečnosti, ke kterým v tomto sektoru dochází, mohou ohrozit přínosy dat při prevenci a léčbě chorob a zlepšování kvality života. V první polovině roku 2017 došlo ve zdravotnictví k většímu počtu případů narušení dat než jinde – celkem 228, což je […]

Zveřejněno 08/02/2018 by blogsadmin

VMware NSX pro vSphere 6.4 usnadňuje provoz a zvyšuje bezpečnost aplikací díky kontextu

Shrnutí: Řešení VMware NSX pro vSphere 6.4, které je ode dneška všeobecně dostupné, zvyšuje úroveň zabezpečení a plánování aplikací a zavádí kontextově řízenou mikrosegmentaci Ti, kdo pracují v oblasti IT bezpečnosti, musí neustále přemýšlet a diskutovat o kybernetických hrozbách a počítat s nimi jako s nutným zlem. Připomeňme si na chvíli lepší časy a vzpomeňme si na doby, […]

Komentáře

Zatím žádné komentáře

Add a comment

Your email address will not be published.

This site uses cookies to improve the user experience. By using this site you agree to the privacy policy