DISCLAIMER: this article is older than one year and may not be up to date with recent events or newly available information.
Mobil Dünya Kongresinden beri teknoloji meraklıları ve uzmanlarının sıkça bahsettiği 5G teknolojileri gün geçtikçe teorik yaklaşımlardan kurtulup günlük hayatımızda yerini almaya başlıyor. İletişim hizmet sağlayıcıları tarafından 5G destekli yeni hizmetler ve geliştirilmiş altyapılar üzerine çalışılmaya başlandı bile. Böylece Mobil Dünya Kongresinde tanıma şansı bulduğumuz yeni cihazlar arasında en ilgi çekenlerden bazıları 5G veri ve internet bağlantısını destekleyen akıllı telefonlar oldu. Önceki nesillere oranla çok daha geniş bir kapasiteye sahip olan 5G, 4G’den daha hızlı bir şekilde internete bağlanabilmemizi sağlayacak. Ancak 5G teknolojisiyle gelen yenilikler sadece hızlı bir internet bağlantısıyla sınırlı kalmayacak.
Kesintisiz bir bağlantı ve yüksek veri hızı vadeden 5G, nesnelerin interneti teknolojilerinde önemli bir rol oynayacak. Makineler arası iletişimin kesintisiz sürdürülebilmesi, doktorların uzaktan sağlık hizmeti verebilmesinden tutun sürücüsüz araçların yaygınlaşmasına kadar birçok farklı alanda etkili olacak olan 5G teknolojileri akıllı şehir fikirlerinin de gerçekleştirilmesinde kullanılmaya başlandı. San Diego, sokaklarında akıllı ışıklandırma sistemlerini kullanarak yıllık 2 milyon dolara denk gelen bir harcamayı giderlerinden kaldırdı[1]. 5G, bu gibi ekonomi ve güvenlik konularında büyük değişimler vaat ediyor çünkü geliştiricilere yeni olanaklar sunan çok daha büyük ve daha verimli bir ağ oluşturuyor. Yine 5G’nin sağlayacağı, şimdikinden çok daha düşük gecikme süreleri sayesinde sürücüsüz araçlar arası iletişim kurmak mümkün olacak ve bu sayede trafik kazalarında da büyük ölçüde azalma görülecek.
5G teknolojisiyle bant genişliğinde ve hızında önemli bir artış görülecek. Ancak 5G’nin avantajlarından daha fazla yararlanılabilmesi için önce hizmet sağlayıcılarının sundukları altyapının sanallaştırılmış olması ve bulut tabanlı altyapıya yatırım yapılması gerekiyor. Bu durumda 5G hizmetlerinin başarılı olması hem yazılım odaklı bir mimariye hem de ağ işlevlerinin sanallaştırılmasına bağlı olacak. VMware ise bu noktada devreye girerek gerekli altyapının hazırlanmasını sağlamak için iletişim hizmeti sağlayıcılarının dijital dönüşüm yolculuğuna eşlik ediyor. Birkaç yıl önce hayal olarak görülen 5G teknolojisi, VMware’in “telko ve sınır bulutlarla birlikte, kablolu ve kablosuz ortamın birleşmesi, ağ ve BT, özel ve genel (hibrit) bulut dahil olmak üzere çoklu boyutlar arasında hız kazanan ve temel oluşturan bir teknoloji kesişimi” olarak tanımladığı bir teknolojik anlayışla gerçeğe dönüşüyor.
Murat Mediçeler
VMware Türkiye Ülke Direktörü
[1] https://www.vmware.com/radius/five-ways-5g-will-change-our-lives/
Category: Haberler ve Öne Çıkanlar
Tags: 5G, CPS, IoT, Mobil Dünya Kongresi, vmware
Yorum bulunamadı